Ако изпратите банкова сметка в отговор на искане за разваляне на сделката, значи се съгласявате на това, съветва Пейо Майорски

„Всеки гражданин трябва да прецени инвеститора и строителя, при когото да вложи парите си. Изборът и анализът са негови”. Това заяви строителният предприемач Румен Томов в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него в момента има задържане на цените "на зелено". Всичко зависи от изпълнението на самата сграда – дали има газификация, какви са мазилките и др. Такъв тип продажби би трябвало да съответстват на етапи от строителството.

Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се увеличат още

„Не бива в началото да продадеш всички обекти, защото има инфлация и може да изпаднеш в невъможност да завършиш строежа. В държавата има случаи, когато се прекратяват договори или се събират хората, които вече са платили и им се казва, че цената трябва да се повиши”, каза Томов. И допълни, че имало строители, които едностранно прекратяват договорите в случай, че не се подпише клауза за по-висока цена.

Според председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски, при искане за прекратяване на договор за продажба от инвеститора, неустойката е 0,01%. Той даде пример за клиенти, които първоначалнао е трябвало да платят 135 000 евро за жилище, а след това им е пратен мейл, с който ги уведомяват, че цената скача до около 200 000 евро. Поискано им е да изпратят номер на банкова сметка в 3-дневен срок, където да им бъдат върнати парите, в случай че откажат да платят повече.

„Ако вие изпратите банкова сметка, значи се съгласявате с прекратяването на сделката. Институциите трябва да се заемат с тези договори. Има законови вратички, които строителят намира начин да заобиколи, плащайки глобата”, каза Майорски.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.