Напрежението е заради убийство на 17-годишен от полицай

Около 150 души са арестувани след втора поредна нощ на безредици в различни градове на Франция. Недоволството бе предизвикано от ситуация във вторник, при която полицай застреля 17-годишен младеж, отказал да се подчини на проверка.

След убийство на 17-годишен от полицай: Палежи и арести в Париж (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Видеоклипове в социалните мрежи показват палежи на коли и ограбени магазини. В парижкото предградие Нантер, където е живял застреляният тийнейджър, полицията била принудена частично да се оттегли, съобщават френски медии.

На няколко места в Париж протестиращи хвърляха фойерверки срещу полицейски участъци. Безредици и палежи имаше още в Тулуза, Лил и Рен.

Снимка: БГНЕС

Около 2 000 полицаи бяха ангажирани да осигуряват редa и сигурността в района на столицата. Униформените обаче бяха възпрепятствани, тъй като срещу тях хвърчаха коктейли „Молотов”, гранати, снаряди и бомбички. 

Искрата, която възпламени напрежението, беше любителско видео от убийството на момчето, което крайно противоречи на първоначално дадените от полицията показания. Служителите на реда твърдяха, че младежът е засилил колата, направил е опит да ги прегази и затова били принудени да стрелят.

От клипа обаче се чува репликата: „Не мърдай, ще изстрелям куршума в главата ти”, след което е произведен и изстрел. Момчето засилва колата, изплашено от изстрела. Около десетина метра след това колата се блъска в стълб и малко по-късно 17-годишният умира.

По казуса се произнесе и френският президент Еманюел Макрон, който беше категоричен, че е нелепо млад човек да загине по този начин. Футболистът Килиан Мбапе излезе с пост, в който сподели, че го „боли за неговата Франция”.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.