Какви промени се предвиждат в закона обяснява адвокат Бекирска

Край на тайната на осиновяването. Това предвижда законопроект на първите две коалиции в парламента, който беше внесен в деловодството вчера. Това на практика означава, че самоличността на биологичните родители вече няма да се пази в тайна и всяко осиновено лице ще има право да получи тази информация от институциите, ако я поиска.
 
„Промените са ключови в частта с осиновяването, уредено в Семейния кодекс”, заяви адвокат Йорданка Бекирска, участвала в изготвянето на законопроекта. „Член 105 беше разковничето. Това е възможността на осиновените да получат информация за своя произход и биологичните си родители”, обясни адвокатката.
 
Ще се разкрие ли тайната на осиновяването?

По думите ѝ в момента много хора търсят биологичните си родители, и то не по легален начин, защото законът в момента не позволява това.
 
„Имаше едно изречение в член 105, което се опитваме да променим. Има израза „важни обстоятелства”, без дефиниция какви са тези важни обстоятелства. Практиката на съда показваше, че това са генетична обремененост, животоспасяващи интервенции. Само при тези медицински случаи или опасност за кръвосмешение можеше да се разкрие тайната”, каза Бекирска.
 
С новия законопроект всеки, който иска да разбере повече за себе си и корените си, ще може да получи тази информация.
 
Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.