Според Асоциацията на индустриалния капитал в България прогнозата за размера на допълните приходи е драстично завишена

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъден проектът за бюджет за 2023 година, внесен от финансовото министерство. От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че прогнозата за размера на допълните приходи, които трябва да влязат в хазната, е драстично завишена.

Според разчетите на Асен Василев те трябва да са около 4.7 милиарда над събраните през миналата година. Работодателите смятат също, че заложената от държавата средно годишна инфлация ще е над реалната, което поставя под въпрос приходите.

Пламен Димитров: Вредно е обезщетенията и таксите да са свързани с минималната заплата

Работодателите имат забележки и към бюджета на Държавното обществено осигуряване. Те се обявяват първо против начина на увеличаване на пенсиите в последните години. Бизнесът е против и по-високия размер на майчинските за втората година от отглеждане на дете.

От Асоциацията са скептични и за предложението трудовите възнаграждения да се изплащат само по банков път. Според тях това няма да пресече тенденцията за „заплата в плик“ и да намали сивия сектор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook