По-трудни ли бяха тестовете?

Поредни ниски и силно притеснителни резултати от националното външно оценяване след 7 клас. Средният резултат е 35 точки по математика и 55 точки по български език и литература, от максималните 100.

„Според мен тестът, който беше даден по математика, беше по-труден отколкото миналата година, но смятам, че беше абсолютно адекватен и такъв трябва да бъде. Няма смисъл от тест, който е лесен, елементарен, всички да изкарат 100 точки, всички да бъдат равнопоставени при кандидатстването. Това обезсмисля всяко външно оценяване”, коментира преподавателят по математика Иван Делчев.

Според него когато се занижават критериите за оценка, това не стимулира учениците да се подготвят по-добре.

„Точките средно тази година може да са като миналогодишните , но тез точки определено са подплатени с повече знания, отколкото миналата година на теста. Ако попитате учениците, те ще ви кажат същото, което казвам и аз”, обясни още учителят по математика.

Резултатите, които показаха учениците по български и литература също не са задоволителни, коментира учителят Атанас Атанасов.

„Не съм доволен,защото това е едно средно ниво, а ние се борим да не сме по средата,а на върха. Ние в 51  СУ”Елисавета Багряна” в София доказваме, че може да се премине тази граница от  55 точки, но трябва да се положи голямо усилие и подготовка „ обясни  учителят по български език и литература Атанас Атанасов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.