Как разделителните колчета спасиха десетки животи

Вече година без нито една жертва в Кресненското дефиле. След като миналото лято бяха поставени колчета, инцидентите в един от най-кървавите пътни участъци в страната намаляха. Най-доволни от ефекта са жителите на Кресна, за които Е79 е улицата в двора. В общината стотици са засегнатите от катастрофи през годините. 

По трасето минават около 1000 автомобила на час, каза пред NOVA Валентин Стоичков, зам.-кмет в община Кресна. „Ако не бяха тези колчета, пътнотранспортните произшествия щяха да са много. През тази почти една година, мисля, че няма нито едно транспортно произшествие и нито една жертва на Кресненското дефиле”, каза Стоичков. По думите му колчетата са променили дисциплината на шофьорите.

А как се появиха обезопасителните елементи в Кресненското дефиле? - След анализ на Областно пътно управление, Агенция „Пътна инфраструктура” възлага на Държавната агенция по безопасност на пътищата да направи предложения. И тогава на сцената излиза инж. Иван Петков, който измисля преградите.

„През 2019 г. разгледахме броя на произшествията и техният вид.  Установихме, че там не можем да направим истинско физическо разделяне, тъй като е много тясно. Единствената оставаща възможност да повлияем на водачите визуално беше чрез тези гъвкави елементи, които да бъдат поставени в средната разделителна линия”, обясни инженерът.

В първоначалния проект за обезопасяване на дефилето са фигурирали и мобилни камери за скорост. Такива все още не са поставени. А любопитен факт е, че в осевата линия в дефилето започна да пониква трева, което е сигурно доказателство, че коли в насрещното вече не навлизат.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.