Мнения се чуха и за военната помощ за Украйна

Според партиите в Народното събрание военната помощ за Украйна не трябва да е за сметка на българската отбрана. Темата за посещението на украинския президент Володимир Зеленски втори ден е водеща в кулоарите на парламента.

Макар и не в Народното събрание, държавният глава на Украйна проведе срещи с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и „Има такъв народ”. Според Бойко Борисов Зеленски е бил заблуден за възможни ексцесии от страна на „Възраждане” и това е причината разговорите да се проведат другаде. Двете управляващите формации определиха посещението като успех в резултат от направените компромиси за общо правителство.

Според ГЕРБ и ПП-ДБ списъкът с исканата военна помощ от Зеленски не е изненада, но и не означава, че ще бъде изпълнен в цялост.

„В крайна сметка е важно да намерим баланса между това, което се предоставя, и запазването на нашите собствени отбранителни способности”, каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

От БСП ще внесат предложение изпращането на помощ за Украйна да става само с одобрението на Народното събрание.

„Ако то изпълни това, което обяви, че е искано от Зеленски, означава напълно обезкостяване на Българската армия”, категорична е Корнелия Нинова.

„Министър Тагарев ще си носи последствията. Модернизираните ни танкове, които са 40 броя и са модернизирани от израелска фирма и са добри, ако ги даде, оголва Българската армия жестоко”, смята Тошко Йорданов от ИТН.  

Въпреки опасенията на част от партиите около списъка с поисканата военна помощ от Зеленски, двете управляващи формации определиха посещението му като успех.

„Струваше си да направим правителство, струваше си България да я изведем на позицията, в която е направила цивилизован избор. Да ми прощават компромисите, но в името на България това беше по-важно”, категоричен е Борисов.

„Вчера се видя, че това е било изключително важно - да има България редовно правителство. И това го казвам на фона на заявената позиция от президента Радев, който вчера ясно се позиционира на страната на Русия”, добави Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Прекалено става, когато си с различно мнение от това на мейнстрийма, който върви като едни клишета. Щом имаш различно мнение - значи си или кремълски слуга, или ти плащат заплата”, смята Корнелия Нинова.  

От ДПС също изразили подкрепата си за Украйна. „Пожелахме на Зеленски в най-скоро време Украйна да стане член на НАТО и ЕС”, коментира Мустафа Карадайъ.

„Има такъв народ”, които също участваха в срещите, са изненадани, че останалите формации са имали време за разговори.

„Бяхме на две общи и на индивидуални снимки. По време на снимките, които траят между 30 секунди и максимум 1 минута, не знам кога се е провело. Явно времето е спряло и те са се отделили встрани”, каза Тошко Йорданов.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.