Държавният глава разкритикува и правителството и парламента за взетите решения

Високо напрежение между институциите вече пети ден след посещението на украинския президент Володимир Зеленски. Държавният глава Румен Радев с обвинения към премиера Николай Денков. Поводът - визитата на Зеленски не е съгласувана с президентството.

Държавният глава разкритикува и правителството и парламента за взетите решения относно Украйна и готвената нова военна помощ. Той обвини управляващите в липса на собствена позиция.

И изрази съмнения, че се готви изпразване на складовете ни с военновременни запаси.
От Министерството на отбраната са категорични, че няма причина за подобни опасения. От там заявиха, че новият списък с военна помощ за Украйна вече е утвърден, а с него е запознат и президентът.

Вече пети ден посещението на Володимир Зеленски в България продължава да предизвиква напрежението между управляващите и президента. Държавният глава Румен Радев остро разкритикува премиера Николай Денков.

„Когато премиер реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки. В тази ситуация най-лесно беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България”, заяви Радев.

Радев за Зеленски: Най-лесно беше да не провеждам такава среща, но не е добър сигнал

В отговор на критиките, след срещата със Зеленски, Радев беше категоричен, че защитава националния интерес.

„Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството. Очевидно не българските”, каза Радев.

Държавният глава заяви, че не е получил списъка с исканата военна помощ от Киев. От Министерството на отбраната обаче контрираха - Радев е запознат, с това, което ще изпратим на Украйна.

„Зеленски знае, че и да го покаже на мен ефект няма да има. Той дава там, където му се отваря вратата. Проблемът не е в Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и кой повече ще даде”, каза Радев.

„Този списък е утвърден и ние работим по неговото предоставяне. Списък на това, което ще изпратим, е предоставено на президента. Това, което даваме на Украйна с втория транш, по същност и характер е както в първия - излишни за въоръжените ни сили боеприпаси и някои технически средства”, заяви Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната.

Атанас Запрянов: Няма опасност армията да остане без нужните боеприпаси

Задочен спор между институциите продължи и по темата боеприпаси.

„Как така изведнъж парламентът реши за един ден да развърже ръцете на Министерския съвет, да изпразни складовете с военновременни запаси на българската армия”, заяви Радев.

„Не е вярно. Графикът на това деблокиране не позволява да бъдем освободени от оперативните запаси”, каза Запрянов.

Държавният глава призова правителството да разгледа всички варианти за развитието на АЕЦ „Белене”, преди да пристъпи към продажбата на оборудването. И съобщи, че в последните дни на служебното правителство страната ни е получила от Франция меморандум за развитието на втората атомна електроцентрала.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.