„Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция”, допълни той

Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев, отправени по-рано през деня. Министър-председателят направи това с три цитата от декларация в подкрепа на Украйна. 

„Първи цитат: „Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Втори цитат: „Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна в тяхната героична защита на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води”. И накрая: „Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за стабилността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира, и стабилността в Евроатлантическата област”, посочи той.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от Европа

Денков поясни, че това са цитати от Мадридската декларация от 29 юни 2022 година, 4 месеца след началото на войната, на която е присъствал президентът Радев и която е излязла от името на всички държавни ръководители. „Така че моят въпрос е - кога нашият президент е имал свое мнение, когато е подписвал тези цитати или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на Европейския съюз и членовете на НАТО като позиция на нашите общи държави”, заяви премиерът. 


На въпрос на NOVA дали гледа на въоръжените ни сили като склад за чужди въоръжени сили, той каза: „Отговорът е свързан с това какъв е националният интерес и какво иска България да осигури през следващите седмици и месеци като защита на този национален интерес. Нашият национален интерес е войната да спре, колкото може по-бързо, но това няма да стане с призиви към Украйна. Както ясно става от тази декларация, войната е започната от Русия и най-лесният, най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин”.

Денков: Реалистично е влизането на България и Румъния в Шенген тази година

„Вторият начин да осигурим нашата стабилност и защита е да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната си сигурност. Така че, по никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете повече или от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност”, допълни Денков.

Критика от Радев към властта дойде и за това, че по време на Срещата на върха във Вилнюс, след като големите държави са изразили скептичност, че сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО, то и българското правителство е променило мнението си, че сега не е моментът.

„Тук позицията винаги е била напълно последователна, поне от моя страна. Украйна трябва да бъде член на НАТО, защото това ще бъде най-добрият начин тя да защити и себе си, а също така и държавите, които са след нея по линията от Русия към Източна и след това Централна и Западна Европа. Така че, Украйна, която е член на НАТО, би била изключително сериозна гаранция и за нашата сигурност като държава. Друг въпрос е, че нейното приемане в НАТО може да стане само тогава, когато позволяват условията. Именно, след като спрат бойните действия и са ясно установени границите”, отвърна Денков.

Денков: Усещам лицемерие около втория военен пакет за Украйна

Коментар от министър-председателя дойде и за думите на Радев, който посочи, че „Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа”: „Напротив, този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Пак казвам - най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си: „Изтеглете се от територията на Украйна”. И войната ще спре за един ден”, е мнението на премиера. 

Заради напрежението между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 премиерът подчерта, че винаги е казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. „Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този тон. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам и по начина, който защитава българските национални интереси”, категоричен е Денков. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.