За поста са номинирани двама кандидати

С разпореждане на председателя на парламента Росен Желязков на извънредно заседание във вторник (18 юли) от 13:00 часа Народното събрание ще избира управител на БНБ. Това обяви в края на днешното пленарно заседание председателстващият го Росица Кирова.

За поста ще се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“.

По-рано днес от „БСП за България“ обявиха, че оттеглят претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане. Не желаем да участваме в предварително нареден мач, обясни решението на социалистическата партия лидерът ѝ Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Димитър Радев се срещна в сряда с представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), след което съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще подкрепят Радев. 

Кандидатите за гуверньор имат днес бяха на изслушване от бюджетната комисия на парламента.

Пред депутатите настоящият гуверньор на банката обясни, че твърдо е за присъединяването на България към еврозоната, но постави срокове за приемането на еврото.

Кирил Петков: Димитър Радев ще получи нашата подкрепа за управител на БНБ

„Целта, която поддържам е това да стане не по-късно от 2025-а година. Ние имаме над 250 решения, няма необърнат камък по тази тема. Нито едно от тези 250 решения не е против еврозоната”, посочи Димитър Радев.

Номинираният от "Възраждане" Любомир Христов изрази своята подкрепа към членство в ерозоната, но с предварително изготвен план за рисковете и ползите. Реалистичният срок според него е след 15 години.

„Ние и утре може да присъединим София към еврозоната, без особени рискове. Защото доходите в София са 92 процента от средноевропейските.  Нивото на развитие на доходи в райони извън София са между 36 и 42 на сто”, посочи Христов.

След края на изслушването от ПП-ДБ не скриха, че най-вероятно ще дадат подкрепят ниминацията на ГЕРБ. „Аз лично смятам, че ще дам своята подкрепа за Димитър Радев”, категоричен е Венко Сабрутев.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.