Призивът е всички шивашки ателиета и обущари да се включат в инициативата

Франция с поредна екологична инициатива, която насърчава кръговата икономика. От есента страната въвежда „бонус-ремонт” за дрехи, който цели да стимулира потребителите да поправят своите дрехи и обувки, вместо да ги изхвърлят или да купуват нови.

Франция пак пести: Климатикът на 26 градуса, по магистралата с не повече от 110 км/ч (ВИДЕО)

Държавният секретар на Франция по екологичните въпроси призова всички шивашки ателиета и обущари да се включат в инициативата. Бонусът за ремонт, който потребителите ще получават, ще бъде между 6€ и 25€, в зависимост от желаната поправка.

Клиентът ще получава обратно около 7 евро от сумата, която ще плати за поправка на подметка на обувка, например, и между 10 и 25 евро за ремонт на дреха. За целта във Франция беше създаден специален фонд, който ще инвестира за тази инициатива над 150 милиона евро за следващите пет години.

Автошкола в Париж осигурява безплатен превоз за нуждаещи се, докато шофират курсисти

Текстилната индустрия е една от най-замърсяващите околната среда. Само през миналата година на френския пазар са били пуснати над 3 милиарда дрехи, обувки и спално бельо - с 500 000 повече, отколкото през 2021 г.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.