Главен комисар Антон Златанов с първо интервю пред Мариета Николаева

Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е  излитал от България. Това заяви пред Мариета Николаева в първото си интервю директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. По думите му изхвърлената дрога е марихуана.

„Задържаните по случая трима души са турски граждани. Работим прекрасно с турските ни колеги. От информацията от тяхна страна и предоставените координатите на влизане и излизане на това летателно средство в и от Турция показват, че двете точки са на гръцко-турската граница. Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство е излитало или кацало в България няма”, категоричен е той.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата проверява държавно училище с частни занимални в София

"Вдигна се повече шум от необходимото. Подхождам с изключителен респект и уважение към дейността на „Гранична полиция” – особено в момент, когато тя е във фокуса на общественото внимание не само в България, но и в ЕС. Основна задача е опазването на границата, която е не само българска, но и европейска. Може би в момента е най-тежката на фона на предстоящото ни приемане в Шенген. Тъй като се вдигна шум в началото, изразих мнение, че никоя позиция не е на всяка цена. И това не би следвало да е пречка за работата на тази структура и важността на поставените задачи. Имах подкрепата на ръководството на МВР, на полицейския състав, за което съм благодарен", допълни Златанов. 


Той коментира и проверките, извършени във връзка с полицейското насилие над протестиращи под колоните на МС през 2020 г. „Основната грешка, която се шири в общественото пространство, е редно да се обясни най-накрая. Това, което се случва под колоните на МС, не е от 2 септември. То е от първия ден на протестите – 10 юли. За всеки ден от протестите се прави различен план и се назначава отделен отговорник. Протестите продължиха доста дни. В първия ден на демонстрациите нищо не е предвещавало, че ще се случи подобно нещо. Съвсем други служители, на по-ниски нива, ръководят протеста. След разпространението на тези клипове в социалните медии, бях извикан от ръководството и ми беше поставена задача да ръководяохраната на протестите до края на юли лично, на терен”, посочи той. И подчерта, че в конкретния ден на боя той не е бил на мястото, но е поел задачата от следващия, за да се успокои напрежението.

САМО ПРЕД NOVA: Говори последният оцелял мигрант край Локорско

Тапите и дългото чакане за преминаване на границата той коментира така: „Лятото винаги е натоварено заради пътникопотока към Гърция на български и румънски граждани. Освен това турски граждани се прибират от Германия в родината си за ваканциите. В последните 20 дни на всички ГКПП към Гърция се преминава за не повече от 25-30 минути. Оптимизирахме до максимум нашата дейност”.  

Златанов подчерта, че на ГКПП „Калотина” тече основен ремонт. „Строи се ново КПП и старото ще бъде елиминирано. Тази дейност ще приключи до няколко месеца. Дотогава капацитетът на пункта ще е намален наполовина. Трябва да се премине през този период. От организационна гледна точка се работи на максимален режим – работят всички гишета и коридори”, обясни шефът на "Гранична полиция".

Той подчерта, че състоянието на оградата по границата ни е добро. „Във вътрешността на страната се задържат групи с нелегални мигранти. Но това, което остава скрито, е фактът, че всъщност много по-голям брой не допускаме да влязат у нас. Мигрантският натиск се увеличава постоянно. Очакваме лятото и есента да има пикове. И настоящият момент е такъв, всеки ден е особено тежък”, коментира още Златанов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.