Тя е в стабилно състояние, но е загубила плода

Спасителна операция в Пирин. Планински спасители и военен хеликоптер се притекоха в помощ на бременна жена. Сигналът е подаден в ранния следобед в събота. Екип от 16 планински спасители се отправя към мястото, където се е намирала жената – в района на връх Вихрен над "Казаните".

Планински спасители и военен хеликоптер спасиха бременна жена в Пирин

Въпреки трудния и тежък терен, акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипаж на вертолет „Кугар” от авиобаза „Крумово“ и бързото решение за вдигане на машината, жената е транспортирана за кратко време от планината. Около 18 ч. тя е качена и свалена до Банско, откъдето с линейка е транспортирана до болницата в Разлог.

„Състоянието ѝ беше критично, но времето беше скъсено. В 16:38 е подаден сигналът, в 18:10 ние бяхме вече в операционната. Просто организацията беше светкавична и се надявам този шанс да има всеки един пациент”, каза директорът на МБАЛ Разлог Радка Божикова. 

"Използвахме така наречената импровизирана носилка, която се прави от това, което имат под ръка, в случая от няколко чифта щеки, дрехи, малко въже, просто водача, който беше с групата беше много адекватен и групата беше успяла да свали пострадалата по един доста сложен пасаж", споделя Обецанов.

Впоследствие планинските спасители достигат до нея. И тогава се решава да се действа с хеликоптер, защото наземната акция е щяла да коства много часове, които жената трудно би понесла.

"Ако не беше хелокоптерът, тя щеше да се забави още поне 3-4 часа, докато стигне до болницата. По труден терен, въпреки че ние му казваме и се стараем да е щадящ транспорт, но имайки предвид по трудния терен, камъни и т.н., стръмни пътеки, щеше да се загуби доста време и доста некомфортно за нея и не се знаеше какъв щеше да бъде изходът въобще от цялата акция", посочи спасителят.

От болницата в Разлог обясниха, че заради обилния кръвоизлив е имало непосредствена опасност за здравето на бременната жена. Спестените минути благодарение на хеликоптера са били решаващи за спасяването й. За плода обаче не е имало шанс.

След като е била качена с хеликоптер, машината се е приземила на паркинга на Началната лифт станция в Банско, откъдето с линейка е била транспортирана до Разлог. Според Радка Божикова при подобни случаи в бъдеще, хеликоптерите могат да кацат директно в двора на болницата, където са обособили площадка.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.