„Фигурата на учителя няма да изчезне", категорична е тя

„Дигитална раница" е знаков проект, който беше финансиран по оперативната програма. Това е една обединяваща платформа. Създаде се единна идентичност на всеки потребител в системата - ученик или учител, предстои и на всеки родител". Това заяви в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS зам.-министърът на образованието Наталия Митева.

"През „дигиталната раница” ученикът може освен да види своето разписание, учебни предмети, но и съдържание, което е насочено към него. Така се превъзмогват няколко препятствия пред това да имаме равен достъп до качествено образование", посочи още тя. 

МОН пуска национална платформа за е-уроци наесен

На въпрос дали дигитализацията ще намали тежестта на обикновената раница, тя коментира: "Не желаем децата ни да прекарват целия учебен ден пред екрана. Търсим добрия баланс между здравословното използване на технологии и облекчаване на физическата тежест на раницата".

Зам.-министърът на образованието коментира и използването на изкуствения интелект в сферата, а също и страховете, които се насаждат. 

„Фигурата на учителя няма да изчезне, той е много по-важен от технологията. Ако оборудваме учителите си с всички възможни инструменти, включително внимателно използване на изкуствения интелект, можем така да засилим уменията на учениците, че да бъдем максимално ефективни във времето, което прекарват за образование и обучение", категорична е Наталия Митева.

"Дори към момента инструментите, базирани на изкуственият интелект, могат да подпомогнат  учителя с моментална обратна връзка за прогреса на учениците. Тоест да намалят административната тежест и да освободят време за индивидуализирана работа с учениците. Тези учители ще заменят онези, които не могат да използват подобни инструменти", посочи още тя. 

Зам.-министър Наталия Митева коментира и предложението 24 май да стане националният празник на България.

„24 май вече е обединяващ празник,национален повод за гордост. Денят, в който празнуваме българската култура и писменост. Няма по-подходящ празник, който би поставил на предно място българското образование”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS зам.-министърът на образованието Наталия Митева.

Целия разговор гледайте във видеото.