Фермата на братя Седефчеви се оказва проблем за половината от шестимата жители на село Влахи

12 общински съветници се изправиха срещу 500 кози. Със свое решение Общинският съвет в Кресна прикани стопаните на голяма ферма в центъра на село Влахи да я преместят на друго място.

Според половината от местното население фермата на семейство Седефчеви е атракцията на селото, а според останалите жители тя е най-сериозният му проблем. А населението се състои от… шестима души.

РЯДЪК ФЕНОМЕН: Кафява мечка роди 4 малки в Родопите (СНИМКИ)

Един от тях е Мариета Ризова. Нейната къща е в топ центъра на селото, на по-малко от 50 метра от фермата на братята Атила и Сидер Седефчеви. Жената се оплаква от миризмата на животните и казва, че се страхува от кучетата, които ги пазят.

А братя Седефчеви дошли във Влахи преди 23 години с една цел – да съхранят напълно изчезващата порода каракачанска овца. Днес могат да се похвалят с успех – породата е съхранена, отглеждат и други защитени видове, стадото им е голямо, а хора отвсякъде идват, за да разглеждат стопанството им. В него има 500 овце, 80 кози и 8 кучета.

Според Сидер проблемът на местните жители не е фермата, а фактът, че той и брат му не са от селото. „Това е някаква форма на шовинизъм. Но ние сме единствените, дошли в това трудно за живеене място - без нормален път, без нормална вода и т.н. Дошли сме да работим и да се опитаме да спасим Влахи да не се затрие изцяло”, казва фермерът.

Предложението фермата да бъде преместена от центъра на селото идва от кметския наместник Васил Василев. Той твърди, че овцете и козите отблъскват хората, които искат да си купят земи в района и да строят къщи.

Собственичка на най-голямата ферма за биволи у нас се бори за повече права на жените фермерки

„По закон в селото имат право да отглеждат по максимум пет броя овце или кози, а братята имат над 200-300”, казва Василев.

„Животновъдните обекти нямат никакви ограничения да съществуват в рамките на регулаторните граници, стига да изпълняват ветеринарно-санитарните изисквания. Така е в България, която възприе това от европейското законодателство”, обяснява Атила Седефчев.

Общинските съветници в Кресна обаче вече са гласували „за” това животните от фермата да бъдат преместени. От 12 души, 11 са подкрепили предложението, а един се е въздържал. Председателят не пожела да коментира гласуването, решението и мотивите, като посочи, че главният еколог трябва да даде обяснения. Главният еколог пък препрати екипа на NOVA отново към кметския наместник.

Атила и Сидер не смятат да се местят. Категорични са, че овцете и козите ще си останат във фермата, защото това е домът им. А къде ще отидат каракачанските овце и калоферските кози, ако решението на Общинския съвет се наложи да бъде изпълнено, не е ясно.