Напливът на туристи в планините продължава да нараства

Няколко трудни акции за планинските спасители в началото на август. Напливът на туристи в планините продължава да нараства. А това води до увеличаване на случаите, при които се налага, за съжаление, планинската спасителна служба при БЧК да оказва помощ на пострадали.

Отряд на ПСС и военен хеликоптер помогнаха на мъж със счупен крак в Пирин

Според Анди Балевски от Лавинната асоциация в най-горещите дни температурата в долината се вдига над 30 градуса. "На върха на планината, на връх Вихрен, може температурата да е под 10 градуса и в комбинация с вятър, усещането за температура да е около 5 градуса. Това е много голям шок за организма. Доста от хората тръгват в планината съвсем голи, без допълнителни дрехи. Това си е задължително правило дори и в най-топлите дни. Дори да не ни трябва дрехата, трябва да си я носим в раницата", съветва той.

Според него слизането от планината не трябва да се подценява. "Обикновено част от проблемите – травми, глезени, крака, счупвания – стават точно на слизането, когато човек се е отпуснал, а и доста се изморяват хората, когато не са подготвени. Най-доброто правило, както и за зима, така и за лято, независимо, че е много по-дълъг денят, е да се тръгне рано. Освен това не тръгвайте сами на поход", посочи Балевски.

Повече вижте във видеото.