Ако не сте сигурни как да процедирате със старите си електроуреди, научете повече за управлението на тези отпадъци

Само преди 100 години в българските домове не е имало нито един електрически уред. Нито един - ако изобщо можете да си го представите. Нито телевизор, нито хладилник, нито дори тостер или транзистор! Ако превъртим набързо тези 100 години напред, ще се озовем в произволен дом в днешни дни и пръстите на двете ни ръце няма да ни стигнат, за да изброим всички електрически уреди, с които разполага съвременният човек.

Като започнем от всичко в кухнята – печки, перални, хладилници, електрически кани, кафе-машини, тостери, всякакви миксери, помощници за готвене, а след това се пренесем в спалнята, банята и дневната, където следват телевизори, сешоари, музикални системи, прахосмукачки, компютри, телевизори, смартфони, часовници.... и дори не сме погледнали към вилата или гаража, където също е пълно с уреди, които не ползваме често, но е добре да притежаваме. При това дотук сме изброили само уредите в частните домове и вили – представете си какво се случва в институции, офиси, болници, складове и всякакви други големи пространства, в които се събират много хора и работят. Невероятно е, нали?

Снимка: Макметал Холдинг

А сега си представете момента, в който някой от тези уреди се разваля или просто е дошъл краят на относително краткия му жизнен цикъл? Къде го хвърляме – в общия отпадък, в разделния или на някакво трето място? В такъв момент изникват много въпроси, на които малко от нас знаят отговорите.

Ако не сте сигурни как да процедирате със старите си електроуреди, научете повече за управлението на тези отпадъците от Макметал Холдинг - компания, която е превърнала грижата за рециклирането на подобни уреди (и не само) в своя мисия. С едно безплатно обаждане на национален телефон 0800 14 100 всеки от нас може да заяви изнасяне от дома и рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО). То се извършва от мобилна група на компанията, която посещава дома ви в уречения час.

Снимка: Макметал Холдинг

Същата заявка можете да направите и на имейл order@makmetal.eu и отново мобилна група ще се яви на адреса, за да вземе остарялата техника и да я отнесе за рециклиране. Уредите се изнасят от дома, офиса или където се намират (а може и да ги оставите пред вратата) без значение дали в сградата има асансьор или не – важното е да бъдат изключени и разкачени от електрическата или водопреносната мрежа.

Правилното рециклиране на старите електроуреди е много важно, тъй като при производството им, както и на техните компоненти, се използват повече от 1000 вида материали, част от които са токсични - хлорирани разтворители, бромирани забавители на горене, поливинилхлорид (PVC), тежки метали (олово, живак, арсен, кадмий и шествалентен хром), пластмаси и газове.

Снимка: Макметал Холдинг

Ако третираме тези електроуреди неправилно, изпращайки ги в общия поток битови отпадъци, застрашаваме собствените си живот и здраве, тези  на другите, и силно замърсяваме околната среда. Затова е и толкова важно те да бъдат третирани по правилен начин и след края на употребата им, както и да бъдат предадени за рециклиране.

Промяната в потребителските ни навици трябва да дойде от самите нас – с информираност и малки стъпки към по-отговорно поведение.

Още за процеса и ползите от рециклирането на излезлите от употреба уреди вижте в следното видео: