Демонстрантите се събраха пред сградата на МВР

Нов протест и вълна от реакции след трагедията в центъра на София, при която в събота 15-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека от пиян шофьор. Мъжът, който се е качил зад волана с над 2 промила алкохол в кръвта е задържан за 72 часа. С него са пътували - жена и дете. Самосезира се и Държавната агенция за закрила на детето. А премиерът Денков свика спешно заседание в Министерския съвет. Протестът днес се измести от мястото на катастрофата - улица „Гурко” пред МВР.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите избраха да дойдат пред Вътрешното министерство с искане за спешни и адекватни мерки срещу пияните зад волана.  На демонстрацията има приятели на 15-годишното момче, родители с децата си, както и актьори, сред които Деян Донков и Христо Петков. По думите на хората - почти всяка вечер виждат как шофьори карат с превишена скорост по улица „Гурко” - мястото, на което беше блъснато и убито 15-годишното момче, а улицата се намира и на няколко метра от МВР. По информация на източници на NOVA шофьорът не кара пил за пръв път. Още през 2005 година е хващан след употреба на алкохол зад волана и то само два дни, след като е взел книжка. Относно тази информация NOVA изпрати запитване до институциите.

Шофьорът, задържан за смъртта на 15-годишното момче, всъщност се оказва рецидивист с алкохол зад волана. Преди 18 години обаче, не е получил присъда, а само административна глоба от 500 лева с мотива, че няма настъпило произшествие. Тогава той е хванат с 1.4 промила.

И още от отзвука след трагедията с прегазеното дете. Наказания и за спътниците на пияните шофьори. Идеята не е нова. Подобни текстове и евентуални санкции са обсъждани още през 2012 година. Тогавашният шеф на комисията по безопасност на движението Алекси Кесяков го потвърждава. Но реални текстове в законите и до днес няма. 

Пробата за алкохол на водача, който блъсна и уби 15-годишното момче, показа над 2 промила алкохол в кръвта. А това не е първото му провинение на пътя.

„2005 година, след като е заловен да управлява след употреба на алкохол, има заведено досъдебно в 5 РПУ, което е било прекратено по незнайни причини. Тепърва най-вероятно предстои да стане ясно. Бил е глобен със сумата от 10 лв.”, заяви Тенчо Тенев, бивш директор на КАТ – София.

Шофьор с над 2 промила уби дете на пешеходна пътека в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 2005 година шофьорът е бил хванат с 1,4 промила алкохол в кръвта. Тогава за шофиране с над 1,2 промила - законът е предвиждал лишаване от свобода до 1 година. Въпреки това съдът решава да му наложи - глоба.  "Тъй като за водача това е било първо нарушение, състав на Софийски районен съд му налага административно наказание „глоба“ в размер на 500 лева", посочват от Софийска районна прокуратура.

Близки на момчето и жители на квартала искат да се вземат спешни мерки.

„Пил, не спазва знаци, не спазва ограничения. Поне да има един легнал полицай. Щом не могат да бъдат удържани от институциите дадени хора - то поне да бъдат ограничени”, заяви съседка.  

„Трябва да се отправи апел към управляващите или да направят някакви нормативни промени или да затегнат контрола. Това не може да продължава”, заяви друга жена от квартала.  

Апел отправи и майката на загиналото 15-годишно дете. „Пазете децата си. Пазете децата си.
Обичаен маршрут, много спокоен, много внимателен, перфектен във всичко. Не мога да повярвам просто, все още го чакам да се прибере, но… няма го”, сподели Петя Атанасова.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА СЪС ЗАГИНАЛО ДЕТЕ: Ще обвинят шофьора за престъпление с умисъл

Вече стана ясно, че по време на катастрофата - в колата на шофьора, който е употребил алкохол, е имало и жена с дете.

„В случая трябва да се сезират социалните. Винаги, когато имаме дете в автомобила на пиян, трябва този, който е в колата, да бъде съучастник - когато имаме управление на МПС след употреба на алкохол”, посочи Елица Буенова - адвокат при пътнотранспортни произшествия.

От Държавната агенция за закрила на детето съобщиха за NOVA, че вече са се самосезирали по случая. Изискали са информация от МВР както за семейството на починалото момче, така и за това на детето, което е пътувало в колата, за да предприемат действия.

Утре се очаква да бъде гледана и мярката за неотклонение на 37-годишния шофьор.
Исканията на протестиращите са той да остане в ареста.

От сградата на МВР протестиращите се преместиха на пешеходната пътяка на улица "Гурко", където запазиха минута мълчание в памет на загиналото момче. Там дойдоха и зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев, Атанас Илков - директорът на националната полиция и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов. Те изказаха съболезнования и увериха присъстващите, че ще се борят с убийствата по пътя.

Пред протестиращите министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви: „Съболезнования към близките на загиналото дете, което беше брутално пометено на метри от Министерство на вътрешните работи. Това е поредния случай, който показва, че убийство, което е причинено на пътя след употреба на алкохол, задължително трябва да бъде третирано като умишлено убийство. Няма как това да бъде класифицирано по друг начин. Призовавам всички да поведем тази битка, ние я водим, но не можем сами. Няма как да бъдем безучастни, когато наш близък иска да се качи на автомобила си, когато е употребил алкохол. Няма как да го допуснем”.

Относно мярката за отнемане на автомобил след положителен тест за алкохол или наркотици, той посочи: „Мярката работи. МВР ще намери място, на което да съхранява автомобилите. За съжаление, такива инциденти предполагам ще има. Ние няма как да спрем пътнотранспортните произшествия изцяло. Но нека всички направим всичко възможно да ги намалим”.

„В момента имаме проблем с пробите за установяване на наркотици в кръвта. С алкохолът проблем – няма. Там пробите излизат в рамките на седмица. Но проблемът не е от сега, той е натрупан. И може би щеше да бъде решен, ако миналата година е било заложено това и ако е бил даден шанс да стартира процеса по закупуване на апарати, единия от които на стойност 150 хил., което е нищо. Ако сега имахме тези апарати, пробите щяха да стават в рамките на седмица”, каза още Стоянов.