Първоначалните данни сочат, че колата се е движела с около 80 км/ч., няма и спирачен път

След катастрофата със загинало дете в центъра на София снощи, прокуратурата ще повдигне обвинения на шофьора за престъпление с евентуален умисъл.

„С нощи колегите от СДВР получават сигнал малко след 21:00 часа за ПТП в центъра на столицата с починало лице. Веднага отиват екипи, които обработват местопроизшествието и с първото действие по разследването, което е оглед на местопроизшествието, се започват досъдебно производство, което ще бъде водено от СДВР и наблюдавано от Софийската градска прокуратура. Извършват се неотложните действия, събират се материали, които днес бяха докладвани на дежурен прокурор от Софийската градска прокуратура, който след запознаване с тях прецени, че са налице достатъчно доказателства за привличане на водача на лекия автомобил в качеството на обвиняем – за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл”, заяви заместник градският прокурор Иво Илиев.

Шофьор с над 2 промила уби дете на пешеходна пътека в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Такова било и обвинението за катастрофата, при която загина Милен Цветков, както и за катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина френски гражданин, обясни още Илиев.

Първоначалните данни сочели, че колата се е движела с много висока скорост. „Всичко би било предположения, без експертиза, но може би е в рамките на 80 км в час,  няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище. Пътната обстановка не предполага движение с висока скорост. Не на последно място  след употреба на алкохол, като експертизата сочи 2 промила алкохол. Тоест той е разчитал на шанса и случайността за предотвратяване на ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл”, каза прокурор Илиев.

И обясни, че за това престъпление законът предвижда, от 10 до 20 години. Ако съдът го признае за виновен, може да остане без книжка до живот.

Директорът на СДВР Любомир Николов също даде повече подробности по разследването. По думите му катастрофата е станала в 21:17 часа на пъшеходна пътека на ул. „Гурко” и „Шишман”. Шофьорът е 37-годишен.

Водачът е бил в колата с жена и нейното дете. Мъжът не е правил опит да избяга.

Досега има една регистрация от 2005 година, има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол. Има и едно провинение за превишена скорост от 2020 г. Тогава му е наложена глоба от 100 лева.  Има и няколко санкции за неспазване на пътната маркировка.  

Тестът за дрога е отрицателен. Автомобилът е на друго лице.

Родители на деца, загинали в катастрофи, протестираха в София

Жената с него също е дала обяснения. Тя е очертала маршрута на движение. Не се е опитала да го спре да се качи зад волана, защото не е имал неадекватно поведение или поведение на лице, употребило алкохол.   

От качването на шофьора в автомобила до мястото на катастрофата са около 400-500 метра.

 „Последно е забелязан да се качва в автомобила на „Славянска беседа””, обясни директорът на СДВР.

Мъжът е задържан за 72 часа, предстои внасяне на искане в съда за постоянна мярка задържане под стража.