Загинали са 10 души, други четирима се издирват

Огромни щети и жертви причини бурята „Даниел” в съседна Гърция. Над 6 000 сигнала са постъпили в гръцките центрове за спешна помощ за последните 24 часа.

Повечето от мостовете в покрайнините на града бяха срутени, както и основната магистрала за влизане във Волос. Усилията по спасяването на блокираните хора са силно затруднени. Броят на загиналите достигна десет души, още 4 души са в неизвестност и се издирват.

Кадри от дрон показаха щетите от наводненията в Гърция (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

В Лариса ситуацията остава критична и днес. Около 9:00 сутринта в града и покрайнините беше задействана аларма, сигнализираща тревога. В града обявиха предупреждение за особено опасно време, след като нивото на реката беше измерено на 9,5 метра или над 2 пъти от нормалното при дъждовно време. Кметът обяви, че всички кладенци в града са препълнени.

Предприета е спешна евакуация на някои от селата около Лариса. Близо 70 души са блокирани в по-малките населени места, а спасителните екипи изразиха опасения, че провизиите с храна и бутилирана вода са на привършване.

В област Магнезия тази нощ имаше операция по евакуирането на жителите с военни хеликоптери, тъй като районът е непроходим.

В град Волос беше възстановено електрозахранването, но комуникациите остават много трудни. Районът е трудно проходим заради разрушените мостове, както и заради активираните свлачища. Властите мобилизираха военни, които обхождат района с лодки.

Местни медии съобщиха и за опасността от силно замърсяване, след като бедствието отмине. По техни данни повече от 50 автомобила са били отнесени в морето.

Местни жители в селата край Волос се оплакаха, че цената на бутилка вода в магазините вече достига над 2 евро за половин литър.

Край столицата – движението по магистралата Солун-Атина е възстановено, но влаковете не се движат.

Двама загинали и неясен брой хора в неизвестност. Селцето Астрица, на 20 км от Лариса, изпраща най-трагичната нощ в историята си след огромната вълна, която помита всичко в селото.
„Две възрастни жени от нашето село снощи загинаха. Не успяха да се спасят. За нас остава ужасът, че в околността ще намерим още загинали, защото изчезналите са много”, заяви Гиоргиос Пандалихис.

Няма къща в селото, която да не е под вода. Пожарникарите са успели да евакуират 35-има жители. Навсякъде по пътищата има щети. От пчелни кошери, довлечени от километри разстояние, до стотици огънати от водната стихия мантинели. На много места пътят за Кардица е подкопан. Водата влиза някъде под шосето, незнайно къде, причинявайки засега неясно колко големи поражения.

„Хеликоптери носят храна на хората в селата от Кардица до Лариса. Необходимо е много търпение и смелост, за да успеем да нормализираме тази ситуация. Това ще отнеме дни”, твърди Гиоргиос Пандалихис.

Много тежка е ситуацията е в селцето Фильо. Там също къщите са под вода. „Единствено успях да изкарам колата от гаража, заедно с кучетата ми, и излязох на тротоара. Тук спя вече четири дни. Щетите са много големи. Цялата ми къща е под вода. Всичко е унищожено, животните ми са мъртви някъде. Ситуацията е трагична, нямам храна, нямам вода. Само съседите ми помагат с по нещо за ядене”, споделя Дина Пикни.

Колко много е валяло личи навсякъде и по всичко. Край град Фарсала цяла спирка е била довлечена заедно с бетонната плоча под нея, наводнени са магазини, стадиони и гари. Животни бедстват навсякъде. „Никога не сме преживявали подобно нещо през всичките тези години откакто живеем тук. Имаше толкова много вода, всичко беше потънало. Не ни остана нищо”, посочват местни жители.

В същото време в региона на Волос около блокирани 30 българи, а от външното ни министерство увериха, че следят случващото се с тях. ”Лично съм се чула с един от тях вчера късно вечерта. Това, което имаме като уверение на тази етап е, че няма необходимост от допълнителна храна или вода, но е факт, че след като вече четвърти ден продължават да са откъснати ние трябва да имаме готовност да реагираме”,заяви външният министър Мария Габриел.

Според гръцките медии първоначалният анализ на щетите показва, че загубите след наводненията ще бъдат за около 1 милиард евро. Тепърва обаче ще се правят по-точни калкулации за размерите на бедствието в южната ни съседка.