Училищата в засегнатите градове се готвят за първия учебен ден

Училищата в наводнените населени места по Южното Черноморие се готвят за първия учебен ден, до който остават точно четири дни. Ще успеят ли с почистването и възстановяването навреме – провери Илияна Шишкова.

Близо 70 деца от волейболен клуб „Металург” (Перник) пристигат на своя пръв летен лагер в къмпинг „Арапя” на 4 септември. Ден по-късно водата нахлува в хотела им.

„Във водата имаше каравани и коли”, разказа Майкъл Григоров. „Плажът беше мръсен и нямаше къде да тренираме”, допълни Мериан Иванова.

ПРЕД NOVA: Полицаят, който беше до хората в най-тежките часове на трагедията в Царево

Без да губят и минута, децата започват да помагат на доброволците. „Решихме да изчистим, защото искахме да тренираме на плажа”, посочи Белослава. „Просто трябваше да помогнем”, категоричен е Владимир Василев.

Близо 12 часа младите волейболисти остават без ток. Не се оплакват, искали само да заредят телефоните си, за да не тревожат семействата си.

Започва обследване на двата язовира над Лозенец

Докато трудното за тези деца вече е зад гърба им, за много техни връстници имаше опасност 15 септември да се окаже „мисия невъзможна”.

„Чула съм се с всички деца, всички семейства - да проверя дали имат нужда от нещо. Нямат такава нужда”, коментира директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Ахтопол Албена Касабова.

Около сто деца от Ахтопол, Варвара и Синеморец ще влязат в топли и сухи стаи на 15 септември, категорична е Касабова. „Бием звънеца - успешна, здрава нова учебна година”, пожела директорката.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК