Продължава издирването на австрийска двойка, която е в неизвестност вече почти седмица

Броят на жертвите след наводненията в Гърция достигна 15 души, след като откриха телата на още двама загинали. Над 4300 души са били изселени, като на този етап, в капана на водната стихия се оказват и над 30 български граждани.

Продължава издирването на двама австрийски граждани, които са в неизвестност вече почти седмица. Според властите опасенията за покачване на броя на жертвите към този момент са сведени до минимум, тъй като екипи обхождат най-тежко засегнатите региони денонощно.

Бедствието в Гърция: Спасителна лодка се обърна при акция по извеждане на хора

Комуникациите в повечето засегнати региони вече са възстановени, но продължават проблемите с транспорта. Заради силните ветрове и опасения от нова буря тази сутрин влезе забрана за плаване от повечето пристанища на западния бряг.

От днес ще заработи и интернет приложението, чрез което пострадалите ще получават първа финансова помощ. Сумата варира от четири хиляди евро за бизнеси до десет хиляди за най-засегнатите домакинства.

Много високите нива на реките продължават да обричат на неуспех опитите на гръцките власти да започнат реалните мащабни действия по възстановяване. Затова и те правят все още само плахи опити да укрепват поне мостове, така че да подобрят свързаността в района най-вече на Лариса. 

Въпреки че времето се пооправи, нивата на реките в Гърция са изключително високи. Това не позволява на гръцките власти да започнат различни дейности по възстановяване. Сред блокираните в Гърция има и много българи, на които помагат военните, които с хеликоптери им носят храна.