Българката заема поста еврокомисар по иновациите и образованието

С  522 гласа „за”, 27 „против” и 51 „въздържал се” Европейският парламент одобри кандидатурата на Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати.

Иванова става четвъртият български еврокомисар - отново жена, за което настояваше и Европейската комисия. Кандидатурата ѝ беше одобрена с голямо мнозинство, което обаче не беше изненада, тъй като още по време на изслушването ѝ миналата седмица тя получи много висока оценка.

Илиана Иванова: Имаме дефицит от около 100 млрд. годишно при финансирането на иновациите в Европа (ВИДЕО)

Иванова беше проверена от ресорните комисии в Европейския парламент в Брюксел, както и от политическите групи от семействата в Европейския парламент. Българката наследява портфейла на предшественичката си Мария Габриел, който е иновации, култура, младеж и образование.

Именно иновациите и подпомагането, дори и на българските иновации и наука, са сред приоритетите на Иванова. Тя обаче очерта един доста сериозен дефицит в сферата на иновациите в Европа, което прави Стария континент малко по-трудно конкурентоспособен на САЩ и Китай.

Очаква се Иванова да встъпи в длъжност в рамките на една седмица до десет дни. Най-късно на 19-и септември на специално заседание Европейският съвет ще финализира кандидатурата ѝ.


Репортер: Антоанета Николова