Предложението е на БСП и срещна подкрепата на всички политически партии

Временна комисия ще проверява доколко сигурен е машинният вот, решиха единодушно депутатите. Създаването ѝ обаче доведе до спорове и размяна на остри реплики и обвинения в манипулация на вота.

Предложението за създаването на комисията дойде от БСП и получи подкрепата на почти всички депутати.Тя ще работи за срок от три месеца и ще се състои от 12 народни представители. По двама от всяка парламентарна група. Задачата на комисията ще е да установи всички факти и обстоятелства около това до колко сигурен е машинния вот. Темата предизвика шумен дебат в пленарната зала. Депутатите постигнаха консенсус за членовете на комисията, но не успяха да изберат председател.

Предложението да има комисия която да нищи машинния вот дойде от БСП. От парламентарната трибуна социалистите изразиха съмнения в прозрачността на гласуването с машини. И атакуваха ПП.

Окончателно: Депутатите приеха законопроекта за противодействие на корупцията

„Изтеклите записи първо от среднощното заседание на ПП, много ясно там се чува, че „след като направихме ала бала с президента влязохме, иначе щяхме да останем под 10 процента”. След като направим тази комисия ще разберем какво всъщност означава „ала бала с президента”, заяви Борислав Гуцанов, БСП.

От ПП контраатакуваха. „Нашата група смята, че трябва да има такава комисия. Но всъщност да установи, че проблем няма, и тя да работи експертно, а не популистки точно преди изборите.
Опитът да се поставят под съмнения технологиите на последните избори, които бяха броени от хора е доста абсурдно и несъстоятелно”, подчерта Божидар Божанов, ПП-ДБ.

Напрежението в залата ескалира след като от партията на Слави Трифонов заговориха за манипулация на вота с машина.

„Не ми излизайте с последните избори, защото на предишните излизаше протокол, на който на разписката може да пише „Дядо Мраз”, а на протокола „Снежанка”. Само да ви светна, че не само вие имате експерти в IT сферата и ще ви разглобим машините до съставни части този път”, категоричен е Тошко Йорданов, ИТН.

БСП иска комисия в НС да анализира рисковете и честни ли са изборите с машина

Напрежението беше потушено от ГЕРБ и ДПС. „Да съставим комисията, да изберем членове, а този дебат ще имаме да го водим в комисията. Ние наистина искаме истината да излезе”, заяви Йордан Цонев, ДПС.  

„Аз лично бих приветствал тази комисия да установи къде се съхраняват тези машини, дали тя може да бъде ъпгрейдвана”, подчерта Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС

Споровете продължиха заради председателя на комисията. Нито едно от предложените имена не срещна подкрепа и на финала стана ясно, че председателят на парламента ще решава кой да е начело на комисията преди всяко нейно заседание.

НС ще гласува създаването на временна комисия за сигурността на машинния вот