БЧК проведе национално обучение за действия при мащабно бедствие

Край София - репетиция за действия при мащабно бедствие. Сценарият е - силно земетресение с епицентър до столицата е нанесло значителни щети, има загинали и стотици хиляди се нуждаят от помощ. В специалното учение на БЧК се включиха държавните служби, спасители и доброволци.

Минути след получаване на сигнала, екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" вече са на мястото на труса. В срутилата се сграда има пострадал човек. След като спасителите вадят пострадалия, втори екип влиза да търси още оцелели. Линейка на Столична община вече транспортира първите жертви към най-близката болница.

"Местната власт подпомага единната спасителна система, ако няма такива екипи като нашата дирекция "Аварийна помощ и превенция", трябва да мобилизират всички ресурси на самата община, в която е в евакуация, настаняване, изхранване, вода, доставка", заяви Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция", Столична община.

Сгради, повредени след земетресенията в Турция, бяха взривени (ВИДЕО)

В издирването на оцелели се включват и планински спасители с кучета. Половин година след земетресението в Турция, Норт отново е в акция.

"Там буквално успяхме са приложим всичко, което сме учили до момента. Въпреки че никога реалната картина не може да бъде пресъздадена в учебни действия. Колкото и да се опитваме да се доближим до реалността, това е почти невъзможно", посочва Атанас Луков, ръководител на групата за спасяване с кучета, ПСС. 

САТЕЛИТНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ: Вижте щетите нанесени от бурята в Либия (ВИДЕО)

Целта на подобни учения е всички институции да координират дейността си на терен, за да бъдат максимално полезни още в първите минути, разказва ръководителят на симулацията Ясен Сливенски. Макар всяка ситуация да крие различни предизвикателства, алгоритъмът на работа е един.

"Трябва лека екипировка, мобилна, която да може да се събере бързо, или да бъде на склад, но да може да се превозва със самолет, така че екипът да бъде независим", подчерта Ясен Сливенски, ръководител на учението, БЧК.

В реална ситуация, множество доброволци също ще бъдат на терен, напомнят от Българския червен кръст.