Тялото на пилота все още не е транспортирано от района на инцидента

Предстоят огледи на мястото край Гърмен, където вчера се е разбил селскостопанския хеликоптер. Пилотът е загинал. Тялото му все още е на мястото на инцидента, научи NOVA. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Машината се е разбила на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпно дере. Най-вероятно гъстата мъгла в района вчера сутринта е в основата на инцидента. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители. Цяла нощ екипи на Югозападното държавно горско стопанство правиха просеки, за да може полицията да стигне до мястото на катастрофата.

Хеликоптер падна край село Гърмен (ВИДЕО)

"Правим анализ на базата на съприкосновението със земята, също и оценка на метеорологичната обстановка, искаме да знаем здравословното състояние на пилота от съдебна медицина, както и дали е имало отказ на система от летателния апарат. За мен той е бил в изправност и годен за летене. Не е имало причина да се съмнява някой в работата на пиполта. Мисля, че времето е една от причините да се случи катастрофа. Може да е имало мъгла или ниска облачност и да е била намалена видимостта", обясни експерт.

Моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна компания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури. През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча.

Теренът е силно пресечен, отломките от разбилия се вертолет са разпръснати на 70 метра. Машината се е запалила след удара в дървото. Тялото на пилота е намерено извън кабинета и все още се намира на мястото на катастрофата.

8 представители на различни ведомства, включително полиция, прокуратура, авиационни власти се включиха в разследването.

Разследването на катастрофата ще отнеме една година, заяви Христо Христов, представител на разследващите авиационни злополуки. 

Откриха мъртъв пилота на изчезналия хеликоптер