Хиляди останаха без ток и питейна вода за втора поредна вечер

Трудна нощ прекараха жителите на гръцкия град Волос. Хиляди останаха без ток и питейна вода за втора поредна вечер, след като реката, минаваща през града, преля за втори път през последните 20 дни. Усилията по евакуация продължават и в съседните села, а десетки жители намериха убежище в акостирал кораб на пристанището на Волос. Училищата в тежко засегнатите Волос, Лариса, както и покрайнините, остават затворени и в петък.

Непроходими пътища и населени места без ток и вода след поредния порой в Гърция (ВИДЕО)

Ключови пътища останаха непроходими, след като бяха частично разрушени, а полуостров Пелион остана отчасти блокиран, тъй като свързващата магистрала беше почти изцяло покрита с кал.

Градушка с размер на лимон падна в Гърция, стотици са без дом (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ситуацията и в Агрия е много сложна. Хората там се опасяват, че в планината над селото се случват процеси, които са необратими – огромни откъсвания на хълмове, които повличат тонове кал.

Възстановяването в Агрия върви бавно и мъчително. Тоновете кал изискват време, а хората чакат спокойствието и уюта си. „Очаквам държавата да се справи, ние сами няма как. Твърде много е всичко това за нас. Огромна катастрофа! Работим 40 години, градим нещо и изведнъж го губим за един ден”, сподели пред камерата ни Янис. В къщите е пълно с кал, а дворовете са напълно заличени.

„Водата дойде от стръмните хълмове. Нямахме време, дойде много висока вълна. Всеки търсеше къде да се скрие, за да е сигурен, че няма да се удави. Спряхме да мислим за всичко останало, само как да се спасим. Заключихме се вътре и се опитахме да задържим водата, но тя влезе в къщите и в колите ни”, спомня си ужаса Панайотис. Всички се надяват на някакви мерки, които да гарантират сигурността на Волос и района при следващи валежи.

На много места заради блокираните с кал улици се образува пътен хаос. Задръствания се формираха и в малките градчета, докато багери опитваха да разчистят мостове и пътните артерии.