Междувременно стана ясно, че Проходът на Републиката остава затворен

Протестите на миньори и енергетици продължават. Блокирани пътища и магистрали и спящи на пътя хора са част от обстановката, която се случва през последните 48 часа. 

Денков към миньорите и енергетиците: Няма да има решения с протести и блокади, да започнем преговори

Икономистът Евгений Кънев за "На фокус" коментира, че протестът със сигурност е политически мотивиран, защото касае цялото общество. "Протестът касае и как се справя правителството точно преди местните избори. Няма как да няма полически ефекти от цялата история. Това не е случайно - за втори път в рамките на 1 месец се случва подобен протест", каза той и добави: "Имало е многократни обществени обсъждания, само в Стара Загора е имало три. Знаело се е, че до 30 септември трябва да се подпишат тези планове. Нито земеделците, нито миньорите имат особено желание за преговори". 

Междувременно стана ясно, че Проходът на Републиката остава затворен. Протестиращите промениха първоначалното си решение.

Николай Денков покани протестиращите на среща в МС. По-късно стана ясно, че представители на енергетиците и миньорите не са се явили.  
"Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми". Това заяви премиерът Николай Денков. 

„ХАИНБОАЗ” ОСТАВА ЗАТВОРЕН: Протестиращите промениха решението си

"Премиерът не каза цялата истина и министърът също. Те трябва да я знаят, ако не знаят трябва да я научат. Трябва да кажат всичко конкретно.
Не може да оставим "улицата" да реши нещо, което струва 10 млрд. лв. Не може да решаваме проблем, който касае 15 000 човека по "уличен начин". Винаги се е решавало с разговори в кабинети с компютъри, с молив и писалка. Те искат да кажат каква да е точката в дневния ред, а не казват какво да съдържа тази точка. Това е големият въпрос", заяви бившият на енергетиката Мирослав Севлиевски 

Целия разговор гледайте във видеото.