Представители на недоволните енергетици тръгнаха към София за разговори с управляващите

Протестите на енергетици и миньори продължават пети пореден ден. Магистрала „Тракия” все още е блокирана. Участниците в недоволството обявиха, че блокадата остава. Те изразиха, че се чувстват предадени дори от своите колеги. 

В сряда около 11 ч. се очаква на магистралата да се съберат отново много хора и да решат какви ще са протестните действия в бъдеще. Журналисти не бяха допуснати до разговора, на който коментираха какво се е случило във вторник в парламента. 

През деня протестиращите там бяха по-скоро разочаровани, че нямат никаква информация за това как протича срещата на техните представители с партиите, подкрепящи кабинета. Синдикалните лидери се опитаха да пуснат стрийм от разговорите, но за съжаление трудно се разбира какво точно се случва.

„Не е правилен стартът. Трябваше да допуснат всички наши колеги, които ги извикаха оттук да отидат там, за да седнат на масата за преговори. Това не е закрито заседание. Трябваше да се предава по телевизията, по всички телевизии, да види българския народ за какво да става въпрос, а не да го настройват против нас”, заяви протестираща.

Протестиращи миньори и енергетици на извънредна среща с управляващите

„Надявам се да се преборим за нашите искания и синдикатите да представят точно това, което искаме – кратко, точно и ясно. Смятам, че ще стигнем до някакъв консенсус. Ако това не стане, виждате какъв е изводът от цялата ситуация”, заяви протестиращ на „Тракия”.

„Ние се молим да останем на работа. Не се молим нито за високи доходи и свръх заплати, както се говори по медиите. Получаваме едни средностатистически добри пари за България и за региона. Това са ни исканията”, каза още той.

Над 24 часа продължава блокадата и на магистрала „Струма”. Хората са категорични, че няма да я вдигнат, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Пускат се да преминават само автомобили на Спешна медицинска помощ. 

Преди да тръгнат за София синдикалните лидери бяха категорични, че няма шанс, при който протестиращите да се разцепят заради срещите си с политическите партии.

„Ние сме достатъчно лъгани, така че няма кой да бъде излъган вече”, заяви Марио Нинов.

„Разчитаме на срещата в парламента. Ние не отиваме при премиера, той трябва да дойде при нас. Нашата идея е да се вразумят тези, които взимат решенията в парламента”, коментира Тодор Василев.

Повече гледайте във видеото.