Дебатите по вота ще бъдат следващия четвъртък

Три партии от опозицията атакуват правителството, като внасят първи вот на недоверие срещу кабинета „Денков” заради кризата в енергетиката. Зад искането на „Възраждане” застанаха БСП и „Има такъв народ”. С техните подписи искането за вота вече е внесено в деловодството на парламента.

БСП, ИТН и „Възраждане” внесоха подписи за вот на недоверие

Дебатите по вота на недоверие ще бъдат следващия четвъртък, а самото гласуване – ден по-късно, когато е процедурата. Междувременно назрява ново напрежение между партиите във властта. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов 7-8 министерства не вършат добре своята работа. В отговор на това Кирил Петков заяви, че Борисов би трябвало да е доста горд, че подкрепя този кабинет.

В деня, в който правителството на Николай Денков официално беше атакувано от три партии в опозиция, не му беше спестен и приятелският огън. Бойко Борисов разкритикува работата на няколко министерства, като започна от спортното.

„Парите в държавата свършват. Факт, че чух от Денков да казва, че Планът е важен, за да се върже бюджетът. По-скоро ме връща във времето, в което нашите правителства работеха на излишък, а не на дефицит и да не може да се върже краят на годината”, разкритикува лидерът на ГЕРБ.

„Виждате как премиерът Денков минава криза след криза. Това, което мога да кажа на Борисов, е че би трябвало да е доста горд, че подкрепя това правителство”, отвърна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Борисов: Ще подкрепяме кабинета, но няма да си заравяме главата в пясъка за нещата, които не вървят

Борисов казва, че всяка вечер разговаря с Николай Денков. Но остава резервиран към управлението. „Не да ни вкарва ту в зърнена, ту в енергийна криза. Хората ме питат: „Кое строите като участник в сглобката?”. И аз мълча, какво да им кажа - много са готини министрите, но нищо не се случва”, заяви той.

„Мисля, че имаме един много добре работещ Министерски съвет в едно много трудно време за всички”, подчерта Петков.

След вътрешния огън, дойде и атаката отвън – „Възраждане”, БСП и ИТН внесоха подписи за вот на недоверие към правителството с мотив „Провал в сектор „Енергетика”.

„Винаги е възможно да бъде свалено правителство. Ние вече веднъж свалихме правителство. Ние участвахме в първия успешен вот на недоверие в историята на България”, подчерта Костадин Костадинов.  

„Ако критиките от страна на ГЕРБ са искрени, да подкрепят вота. Те постоянно критикуват решенията на ПП-ДБ, но само лицемерно и за пред хората”, е мнението на Корнелия Нинова.

„Дали сега, или следващия път - това правителство рано или късно ще си замине”, смята Тошко Йорданов.

Борисов: В сегашния кабинет има министри, които са действително аматьори

От управляващото мнозинство обаче не виждат заплаха.

„Ние не може да си заравяме главата в пясъка. И неща, които не вървят, именно заради това съм критичен. ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство”, увери Борисов.

„На никого не помага този вот на недоверие. Не вярвам някой българин в момента да иска да се ходи на поредни избори”, допълни Петков.

„Това е загуба на време за парламента. Пропиляно време, вместо да си правим кампаниите. Безплоден вот, който няма да доведе до нищо”, смята Делян Пеевски.

Председателят на парламента вече определи ден за дебата по вота на недоверие.

Каква е процедурата около вота на недоверие

За да може да бъде внесен един вот на недоверие, са нужни подписите на поне 48 депутати - една пета от общия брой на народните представители. Трите партии – „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” имат общо 71 гласа. Днес бяха подкрепени и с този на независимия депутат в парламента Радостин Василев. Това е напълно достатъчно за стартиране на процедурата. Този брой обаче е далеч от необходимото мнозинство от 121 гласа, за да падне правителството. На този етап нито ГЕРБ, които участват в управлението, нито от ДПС, които го подкрепят, не дават повод да се смята, че биха гласували срещу кабината на Николай Денков.

„Очаквам един политически дебат в предизборна кампания, след което гласуване. Мисля, че когато се обсъжда работата на министрите, трябва да се погледне какво е записано в управленската програма – да се види кое е изпълнено. Факт е, че някои от министрите са по-активно публично, но това не означава, че другите не са си свършили работата. Но, може би, по-малко”, поясни премиерът Денков.