Лозовите насаждения били покосени от мана

Слаба гроздова реколта. Заради дъждовете тази година лозята са се разболели, а това неминуемо ще се отрази и на цената на гроздето. Годината се оказа изключително трудна за хората с лозя, защото маната се е появила внезапно, и само за няколко часа е нанесла тежки щети без да оставя на производителите на грозде време за реакция. Така реколтата ще бъде доста по-малко тази година, но пък гроздето, което е останало, е доста качествено, казват производители от югозападния край. 

Изменението на климата заплашва от изчезване популярни вина в Европа

В района на Сандански тази година гроздето масово е засегнато от маната. "Маната удари първо в листата, а тази година за пръв път и в гроздето", заяви Йордан Стоилов, производител.

И спасението е пръскането. Но е важен и моментът. А когато той се изпусне, следват загубите. "Големи поражения. Над 50-60 процента са пораженията на някои сортове. Много е, особено за хората, които разчитат на лозепроизводството и на винарството", посочва Стоилов. 

Заради маната, цената на гроздето ще е по-висока. С 30 до 40 стотинки. Но срещу по-високата цена хората ще получават и по-добро грозде.

Повече по темата гледайте във видеото.