Сумата за операцията е непосилна за семейството на момченцето

Мартин Христов от кюстендилското село Богослов, който е само на една годинка, се нуждае от спешно скъпоструващо лечение в чужбина. Само преди няколко дни на него му е поставена тежката диагноза хидроцефалия, придружена с тумор в мозъка.

Марти се ражда точно преди година – на 9 октомври 2022 г. Расте много жизнен и вечно усмихнат. През август обаче родителите му започват да забелязват проблеми.

„Започна да повръща. С времето спря да ходи, не можеше да пази равновесие, падаше и от ден на ден започваше да се влошава все повече и повече”, разказва бащата Мирослав Христов.

При поредния преглед лекарите забелязват подута фонтанела.”Изпратиха ни директно в „Пирогов”. Там му направиха скенер. Оказа се, че има хидроцефалия. Казаха, че се събира вода в черепа. Покрай тази хидроцефалия се оказа, че има и 4-сантиметров тумор”, посочва бащата.

Още на другия ден Марти претърпява операция. Лекарите поставят специална клапа, която да извежда водата от черепната кухина. „Мина една седмица след операцията. Направиха му ядрено-магнитен резонанс за тумора. Започнаха да ни дават лоши прогнози тук и решихме да потърсим лечение в Турция”, заяви Мирослав.

Специалистит от южната ни съседка предупреждават родителите на Марти, че се налага много спешна операция за премахване на тумора. „Единственото, което ни казаха, е, че операцията е много тежка. Ще продължи минимум 6-7 часа и спешно трябва да се направи”, каза бащата.

Цената за пълното лечение на Марти на този етап е трудно да се изчисли. „Като за начало ни казаха да си приготвим 36 300 евро. След това вече не се знае”, заяви Мирослав.

След вестта, че Марти е в тежко състояние, целият град Кюстендил започва да помага. „Нямам думи да опиша какво изживяваме! Марти е чудесно, слънчево дете. Когато се появи, донесе  много радост на всички. Сега се надяваме всичко да мине успешно. Всички са съпричастни с него”, заяви Даниела Христова, баба на Марти.

Ако желаете да помогнете на малкия Марти, може да преведете средства по следната банкова сметка:

UniCredit Bulbank

IBAN: BG45 UNCR 7000 1525 4842 13

BIC: UNCRBGSF

Martin Miroslavov Hristov