Растежът е ревизиран за 2,4% за 2023 г.

Икономиката на България ще се забави. Това показва последният доклад на Световната банка. От институцията отчитат, че инфлацията в страната ни остава висока, което застрашава плановете за приемането на еврото през 2025 г. Ивайло Изворски, главен икономист на Световната банка за Европа и Азия, коментира тенденциите, включени в актуалния документ, в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Икономика на войната: Реални ли са опасенията за ръст на цените

„Икономическата активност в района се подобрява. Икономиките в района са много устойчиви, въпреки войната (нахлуването на Русия в Украйна), въпреки високата инфлация, въпреки нестабилността на растежа в Турция и слабия растеж в Еврозоната, имаме 3% ръст без икономиките на Украйна и на Русия. Растежът е ревизиран за 2,4% за 2023 г. През юни предвиждахме ръст само от 1,4%”, каза Изворски.

Той изброи факторите, заради които има завишение на икономическия ръст, сред които са и подобрените прогнози за засегнатите от войната в Украйна. „Като изключим Украйна и Русия, икономиката на останалите страни в региона се очаква да нарасне с 3%”, каза Изворски.

Въпреки подобрените прогнози, икономическият ръст е слаб, спрямо времето преди пандемията. „До 2020 г. ръстът беше над 4%, т.е. сега ръстът е до 60% от предишния период”, заяви икономистът.

Икономиката на България ще се забави, но нашето развитие е устойчиво. Устойчиво, но с бавни темпове, заяви той. „Усилията трябва да бъдат насочени да постигнем по-висок ръст. Не може да кажем, че показателите ни са добри, но не изоставаме толкова, колкото някои съседи”, обясни Изворски.

Радев: Балансираното икономическо развитие на регионите е от ключово значение за преодоляване на демографската криза

За икономиката на Украйна след спада от почти 30% през миналата година, той обясни, че сега световните анализатори прогнозират ръст от 3,5%. Това ще бъде заради по-стабилното електроснабдяване, повишени държавни разходи от подкрепата и по-добра реколта, пренасочване на част от износа през западните граници. „Въпреки този очакван ръст от 3,5% той е от нивото на 2007 г. В номинално изражение 2-3 десетилетия икономическо развитие са изтрити от икономиката на Украйна”, каза Изворски.

Очаква се икономиката на Русия да нарасне с 1,5%. Това ще бъде от огромния нефтен фонд на страната. Руското правителство ограничи публикуването на данни, свързани с външната търговия, финансовия и паричния сектор, което затруднява прогнозите, каза икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.