Експертът посочи, че най-добрият за предпазване са ваксините и носенето на маски

Как протича последният вариант на COVID-19  и как да се предпазим на фона на покачване на броя на заболелите у нас и затягането на мерките в училища и детски градини? Отговор на този въпрос в ефира на „Събуди се” даде ръководителят на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев.

"Във всички случаи е добре да разчитаме на колкото се може повече средства срещу вируса. Едно освежаване на ваксината, ако предишната ваксинация или болидуване е преди повече от 6 месеца, е един много разумен ход. Новите подварианти на коронавируса са два. Единият е така нареченият "Ерис", а другият е "Пирола". От двата вируса "Ерис" -първият вариант, е сравнително добре покрит от наличните ваксини. "Пирола" - вторият вариант, който сега се разпространява, има малко повече мутации. Това е вирусът, който води до зачервяване на очите, при малки деца може да доведе по-често до обриви. Същото има и едно субективно усещане за подуване на език, лигавици и други", посочи лекарят.

Доц. Кунчев: Ваканцията на депутатите отложи края на карантината за болни от COVID

По думите му, ако хората имат пълния ваксинационен цикъл или са прекарали "Омикрон", имат един доста широк спектър от имунитет. "Ако времето от последното боледуване или ваксинация е повече от 6 месеца, въпреки всичко, за да имаме една спокойна зима и да не бъдем изведени от строя за дълъг срок от време, е хубаво да се направи един бустер", подчерта той. 

Доктор Илиев обясни, че сегашните бустери са малко по-различни от предишните ваксини и предишните вируси, с които сме се сблъсквали. "Те са с включени нови варианти вътре, така че те във всички случаи вдигат не само нивото на антителата, те просто го изместват и го правят малко по-широко, което позволява, естествено, да има малко по-добра защита". 

Карантината на болен от COVID-19 и контактните му лица не е отменена

Експертът беше категоричен, че няма нищо лошо в това да носим маска, ако около нас има болни хора, независимо дали от COVID-19 или от грип. "Ако отиваме на публични събития, не е фатално да си сложиме маски. Аз непрекъснато, пътувайки между няколко държави, виждам хора с маски. В това няма нищо страшно, ако човек си каже, че не желае точно в момента да се разболява. Няма нищо фатално. Да сме по-предпазливи", заяви той. 

И допълни: "Ако човек е болен с температура и не се чувства добре, във всички случаи е по-добре да си стои вкъщи и да не пътува много на открити места. Ако работи и не може да си позволи да остане вкъщи, да си сложи една маска на устата. Ако човек спазва стриктно тези правила, не виждам никаква нужда от карантина. В други случаи обаче, все пак този вирус продължава да бъде по-опасен от всички останали. Поне през един период от няколко дни, не би било лошо да се спазват определени правила. Но като цяло, като че ли застъпвам повече идеята за маски. И също смятам, че на този етап карантината е, може би, ако човек е дисциплиниран, ненужна", подчерта експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.