Полицаи претърсиха адреси в кв. "Филиповци"

Трима души са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове в София, съобщиха от СДВР. Образувани са две досъдебни производства.

В рамките на операцията са претърсени два търговски обекта в квартал „Филиповци”. Там са намерени списъци с имена на лица и изписани конкретни суми срещу тях, както и 6000 къса цигари. Задържани са двама мъже на 37 и 39 години и 34-годишна жена. 

Снимка: МВР

Сутринта тежковъоръжени полицаи нахлуват в семейния магазин на Красимир Димитров.

„Конфискуваха около 20 стека цигари с бандерол и тетрадка с 10-20 имена, които са взимали храна на вересия. И брат ми, и аз сме таксиметрови шофьори и не се занимаваме с търговия на гласове”, каза Красимир Димитров. 

По думите му преди избори семейният магазин редовно ставал обект на проверки. 
„Една от схемите е тази - чрез записване на вересии, лихви и други подобни начини за принуждаване на хората да упражнят правото си на глас в определена посока”, обясни началникът на 9-о РУ в СДВР комисар Георги Несторов.

В някои от случаите разследващите открили и данни за лихварство. На около 200 метра от магазина на Красимир, втори търговски обект се оказва на прицела на полицията. И тук схемата е опрощаване на дългове срещу вот, сочат данните на СДВР. Последваха и арестите. 

„Не са криминално проявени. Ако ме попитате дали са известни на МВР - щом сме тук, значи са по някакъв начин известни”, каза комисар Несторов.

От СДВР съобщават още, че от 29 септември до момента са образувани общо 6 досъдебни производства за аналогични престъпления. Получените на територията на столицата сигнали за престъпления срещу политическите права на гражданите са 18.

Акции ще има и в самия изборен ден.

17 задържани при спецоперация срещу купения вот в Бургаско

Продължава специализираната полицейска операция и на територията на Бургаско. Днес там бяха задържани 17 души по подозрение в търговия с гласове.