"С обществени поръчки в частните болници не се подобрява качеството на оказаната медицинска помощ", категоричен е Таушанов

„На около 11 000 души се прилагат биомаркери, които за съжаление не се финансират от НЗОК. По този показател България е единствената страна в ЕС, където фирмите по разни програми предлагат на пациентите да се лекуват, като тези програми не могат да задоволят потребностите на пациентите”, заяви в „Здравей, България” Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му без биомаркери не може да се приложи таргетна терапия и имунотерапия, което е най-новото лечение, предлагано в целия Европейски съюз. „Шансът за живот така е по-голям”, изтъкна Таушанов.

Лекари и пациенти настояват биомаркерите за онкоболни да се поемат от НЗОК

Той призова НЗОК да започне да финансира биомаркери в панел. „Ако пациент има рак на гърдата, в момента фирмите дават за изследване един вид рак, ако има рак на белия дроб фирмите дават по програми за 3 вида рак, а те са 9. В края на краищата пациент още от начало да се види за коя терапия е подходящ, това става бавно”, заяви Таушанов.Според него средства за такива биомаркери има. Ако те бъдат поети от НЗОК, това би струвало около 10 млн. лева годишно.

СИГНАЛИ ЗА ГРЕШКИ: Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет объркаха лекари и зъболекари

Таушанов каза още, че е отменено решението частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки за онколекарства. Според него не трябва този въпрос да се отваря отново, защото с обществени поръчки не се подобрява качеството на оказаната медицинска помощ.

"В мотивите за подобна промяна незаконосъобразно се твърди, че в ЕС частните лечебни заведения плащали по този регламент, за който става дума. Те не са такива субекти, в регламента частни лечебни заведения няма. Сега в Германия, Франция, Австрия няма начин частните лечебни заведения да плащат. Резултатът от това, че се правят търгове в държавни и общински болници, е неясно какъв и какви са цените", каза Таушанов. И бе категоричен, че няма как да получим най-качественото лечение на най-ниската цена.

Целия разговор гледайте във видеото.