Ще бъдат ли шофьорите по-дисциплинирани или няма да има промяна?

Шофьорите, които причиняват катастрофи или правят чести нарушения на пътя, да плащат по-висока „Гражданска отговорност“. Това гласят промени в Кодекса на застраховането. Проектът е пуснат за обществено обсъждане. 

Пропуск в системата: Глобиха водач с 2000 лв. заради ремарке без „Гражданска отговорност"

Според застрахователния брокер Емилия Георгиева действително в Монтана има водачи с 2,3 и дори 5 нарушения в рамките на година. "Имало е и случай с над 10 произшествия за същия период, цената на задължителната ГО е същата, както и при шофьорите без провинения. Вероятно по-високата цена за нарушители ще дисциплинира, но и ще причини недоволство. Браншовите организации не успяват да постигнат до споразумение с МФ. В повечето европейски държави обаче системата бонус малус съществува", обясни тя. 

По думите ѝ според новия проект има базова премия за водачи, които са нарушили правилата. "До 25% е отстъпката за липса на нарушения в първата година. За тези с провинения увеличението на ГО може да достигне до 400%. Всички застрахователни компании трябва да имат еднакви критерии, така няма да бъдат избегнати увеличенията", посочи Георгиева.

Повече по темата гледайте във видеото.