Храните, които са произведени на местно ниво са по-пълноценни за организма

Все повече хора предпочитат продукти от местни производители. Това е така, защото плодовете и зеленчуците започват да губят хранителните си вещества 24 часа след като бъдат откъснати.

„Местна храна обичайно наричаме тази, произходът на съставките, за която е местен от района, в който се произвежда. Самите съставки са произведени в района и технологията, която се използва за преработването, за да се формира храна, е също някаква местна традиция, местна технология”, обясни Гергана Кабаиванова ,експерт по местни храни и селски туризъм.

ИНИЦИАТИВАТА "ДОСТЪПНО ЗА ВАС": Има ли пресечна точка между държавата и бизнеса?

Храните, които са произведени на местно ниво са по-пълноценни за организма, с по-богато съдържание на витамини и минерали. Също така са извървели по-кратък път, за да стигнат до магазините.

„Съответно и вкусовите им качества са доста по-добри, кулинарните им качества като варене, препичане е по-добро. Затова се смятат за по-добро качество. Със сигурност има и разлика във вкуса. Понякога това се харесва на потребителите, понякога не се харесва”, допълни Гергана Кабаиванова.

Министерство на икономиката: 15 основни хранителни продукта да се предлагат на по-ниски цени

Овчето сирене например не винаги се харесва на хората, сравнено с хомогенния вкус на продуктите от супермаркетите. „Овчето сирене е по-ароматно, по-мазно. И хората, които не са свикнали с по-силни вкусови вариации, не възприемат тези вкусове”, обясни още експертът.