Двете страни са в близост до Израел и Газа

Седмица след изострянето на конфликта в Израел, българските власти определиха като рисковани пътуванията към две от държавите, с които граничи. 

„Не е безопасно, затова и тази седмица освен указанията към сънародниците ни да не летят към Тел Авив, сме дали указания и за това да бъдат избягвани пътувания до Ливан, до Йордания, до Египет – само при крайна необходимост”, призова външният министър Мария Габриел. 

Министерството на туризма с позиция относно пътувания до Египет и Йордания

Предупреждениетопроменя плановете на Диана Бояджийска и съпруга ѝ за дълго мечтана екскурзия до страната на фараоните.  Двамата подават заявление до туристическата агенция, която да анулира резервацията им. Получават отговор – Египет не е засегнат от конфликта и програмите се изпълняват по план. И тъй като искат да се откажат до 21 дни преди заминаването, планирано за 4 ноември, таксата за анулиране на екскурзията е в размер на платеното капаро от 30%. Семейството „изгоряло” с 1400 лв.

Туроператорът, организирал въпросната екскурзия до Египет, отказа да застане пред нашата камера. От браншовата организация „Обединение Бъдеще за туризма“ поясниха, че забрана за осъществяване на полети от транспортното министерство няма. Неточност от страна на външното ведомство обаче е довела до объркване. „Проблемът беше при нас, че МВнР беше написало, че не препоръчва да се пътува в посока двете дестинации, което само по себе си юридически няма правна стойност”, твърди председателят на организацията Павлина Илиева. По думите ѝ те нямат основание, на което да прекратят договорите и към клиента, и към доставчика.

След проведена среща между ресорните министерства и туристическия бранш се стигна до промяна в текста на сайта на външното ведомство – така че  курортите в Египет и Йордания да не попадат сред рисковите заради военния конфликт дестинации. 

По тази причина, уточняват и от министерството на туризма, за пътуванията до Египет и Йордания важат условията по договора, сключен с туроператора.  От България седмично броят на туристите, отправили се към двете държави, надхвърля 1800. Повечето стигат до планираната дестинация и осъществяват мечтата си - да видят Египет. 

Тоника Колева посреща група българи в Шарм ел-Шейх, познат още като град на мира, преди няколко дни. По думите ѝ Египет е една от най-сигурните държави. „На летището има лицево разпознаване, по улиците има камери, в хотелите не влизат външни хора, които не са туристи”, посочва   представителката на българска туристическа агенция в Египет. Наблюденията на Тоника от началото на конфликта показват, че туристопотокът не намалява. 

Повече по темата гледайте във видеото.