Победите гарантираха и друго - квота за световното първенство

България излиза на най-голямата сцена по мини футбол. След броени дни страната ни ще дебютира на световно първенство, което тази година ще се проведе в Обединените арабски емирства.

Юни. 2022 г. Словакия - месец, година и място, превърнали България в бронзова сила на Стария континент. И попадение, което означаваше трето място в Кошице.

„Чак когато се върнахме на родна земя, осъзнахме, че бием Франция, бием Италия. Ние бяхме на една дузпа от финал на европейско първенство“, каза Тодор Малинов, капитан на националния отбор по мини футбол.

Темата на NOVA в аванс: Кои са героите по минифутбол от Кошице

Победите гарантираха и друго - квота за световното първенство. „Ако кажа, че има футболист, който не се надява на това, ще излъжа“, посочи Малинов.
„Сами си вдигнахме летвата. Сега, ние отиваме като трети, трети, но и дебютанти“, съобщи Николай Михов, треньор на националния отбор по мини футбол.

Във вторник националите тренираха за последно на българска земя преди планетарния шампионат. "Мисля, че ще стигнем до топ 8 на света", каза Веселин Филипов, национал по мини футбол.

Но не медалите и славата са основната цел пред отбора, а популяризирането на мини футбола, който у нас все още е със статут на аматьорски спорт. „За да вдигнем нивото в един момент ще се наложи да стане професионален“, каза Михов.

„Ние не взимаме пари за това нещо. Аз не съм тук за пари! Ние сме тук за България! Това е“, посочи Тодор Малинов.

Среща с отбора ни по мини футбол, станал трети в Европа (ВИДЕО)