30 000 души искат да са общински съветници, в село Ралица никой не иска да е кмет

Четири дни остават до кметските избори. Малко над 6 милиона са избирателите. Право да гласува има всеки, навършил 18 години, не поставен под запрещение, не изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” и с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, където възнамерява да гласува. Ако адресът е настоящ, то трябва да бъде такъв от поне 6 месеца. Гражданите на друга държава членка на Европейския съюз също могат да гласуват, стига да отговарят на същите условия и да имат статут на постоянно или продължително пребиваващи у нас. 

На разположение на избирателите от 07:00 часа в неделя ще бъдат малко над 12 200 секции. На местни избори секции в чужбина не се разкриват.

Малко над 400 са подвижните секции – тези разположени в болници и други социални заведения, а в секциите с над 300 избиратели, които са над 9 000, ще бъдат поставени и машини. Там сами ще избираме как да гласуваме – с машина или с хартиена бюлетина.

БРОЕНИ ДНИ ДО ИЗБОРИТЕ: Как ще гласуваме на 29 октомври

Всички секции ще останат отворени до 20:00 часа, освен ако пред вратите им към този час все още чакат негласували. Тогава изборният ден на съответното място ще бъде удължен с още час.

Най-много избиратели са записани в 119-та секция в Сливен. В списъка там присъстват 1366 имена. А най-малките секции ще бъдат открити в село Владимирово, Брезнишко, и в Бойчиновци, където ще гласува само по един избирател.

Ще избираме 265 кметове на общини, като желаещите да бъдат такива са 5 пъти повече. В трите най-големи града в страната, ще трябва да изберем и 35 кметове на райони от около 440 кандидати. Кмет на кметство пък ще трябва да бъде назначен и във всички населени места с население над 100 души. Тези места у нас са малко над 3 000, а кандидатите над 2 пъти повече. В останалите 117 села, кмет няма да има. Ще има кметски наместник, но него ще изберат не жителите, а кметът на общината. 

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините на кметските избори (ВИДЕО)

Най-апетитен се оказа мандатът на общинския съветник. Над 30 000 души ще се борят за такъв, въпреки че свободните места са малко над 5 000. Между тях има и 10 чужденци, граждани на страни в Европейския съюз. 

В съветите на най-малките общини ще има по 11 души, а в най-големия – този на Столична община, те ще бъдат 61. За да може даден претендент за кмет или общински съветник да се кандидатира за такъв, той трябва да е живял най-малко последните 6 месеца в съответното населено място. Една трета от всички кандидати са жени, а две трети – мъже.

Кандидатските листи на всички 58 партии и 9 коалиции, са налични на интернет страницата на всяка общинска избирателна комисия. Областта с най-много общини – 22, е София област, а най-малко – по 4, има на територията на областите Габрово и Сливен. Най-много кметства пък – 95, има в община Кърджали, а едва по едно, има в общо 10 общини.

Предвижда се изборите да бъдат рекордно скъпи. Бюджетът за двата тура, одобрен от правителството, е в размер на 151 милиона лева. За сравнение, предишните местни избори са ни стрували близо 71 милиона. Тук обаче правим уточнението, че тогава гласуване се осъществяваше само с хартиена бюлетина, а в предстоящия вот, ще се използват и машини.

Най-дълги – около 60 сантиметра, ще са бюлетините за общински съветници в Столична община, тъй като там кандидатите са най-много, а най-дългото име на коалиция, ще видим в Димитровград. Състои се от цели 318 символа.

Любопитните факти продължаваме с информация за адреси на къща, апартамент или дори поле, които поне на теория, приютяват стотици избиратели. Най-фрапантен е случай от Стамболийски, където според списъците, една къща обитават повече от 600 души, адрес на поле в Горна Оряховица, където пък живеят 138 избиратели и апартамент в столичния квартал „Люлин” – дом за 99 души.

В село Ралица, Търговищко, не се е регистрирал нито един кандидат за кмет. На 73-годишна възраст, след изкарани няколко мандата, настоящият кмет не желае да продължи да бъде такъв. Затова ще изпълнява временно длъжността, докато не бъдат насрочени частични избори с надеждата да се появят желаещи за поста.