Има достатъчно бюлетини за нормално протичане на вота утре, уверяват от ОИК

От цялата страна машините за гласуване тръгнаха обратно към София. В различните градове те престояха различно време, след решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина. Машините пътуват към Централния склад за съхранение.

По всичко личи, че провеждането на местните избори утре няма да има проблем относно броя на отпечатаните хартиени бюлетини в отделните общини. Проблемът, според председателите на Общинските избирателни комисии, дойде от липсата на указания за попълването на протоколите в секциите, където трябваше да се гласува и с машини, и с бюлетини.
 

 

Само 9 часа престояха машините в Пловдив. Тази сутрин всичките 955 устройства потеглиха под полицейски конвой обратно за София. По обед в града започна предаването на изборните книжа на секционните избирателни комисии. Председателите заявиха, че протоколите, които  получават са за смесено гласуване - и с хартиена бюлетина, и с машина, но не се получават хартиените ролки за машините.

Председателят на една от секционните избирателни комисии Марта Перчева каза, че са предпочитали машинното гласуване, но след като има такова решение, то е за всички. „Ще се справим, ние сме образовани хора, интелигентни, висшисти. Не е чак толкова сложно”, каза тя.
До обед в града все още не бяха получили указания как комисиите ще попълват протоколите за машинния вот, които са получили.

Протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласува само с хартиени бюлетини

„Предполагам, че тези инструкции ще се състоят в това секционните избирателни комисии просто да не попълват тази част, която беше предвидена за машинното гласуване, тъй като протоколите вече са раздадени и няма вариант да се заменят”, каза Калоян Сухоруков -  секретар на ОИК Пловдив-град.

ЕКСПЕРТИ: Отмяна на решението на ЦИК от съда не води до касиране на вота  

В Бургас раздаването на изборните книжа започна от рано сутринта. С полицейска охрана бюлетините бяха изнесени от общинската администрация и отпътуваха към териториалните дирекции. В същото време машините, които бяха съхранявани на склад под полицейска охрана, отпътуваха обратно за София. За да протече нормално гласуването в морската община, утре са отпечатани 189 хил. бюлетини и 10 % резерв.

Фани Семерджиева, председател на ОИК-Бургас каза, че няма опасност от сътресения. „Община Бургас по график раздава материалите на секционните избирателни комисии. Ние сме подготвили за всичките 340 секции копие от решението на ЦИК, от която е видно, че няма да има машинно гласуване .Очакваме от ЦИК указания как да процедираме с протоколите, които са за секциите с хартиено и машинно гласуване, тъй като там има и секция за машините, които трябва да се попълва”, каза председателят на ОИК-Бургас. 

Решението за гласуване с хартиени бюлетини създаде неудобство на членовете на Секционни комисии, които дойдоха преди обед в Секциите, за да приемат машини.
Според Георги Христов, член на СИК, се връщаме в каменната ера. „Вместо да напредваме и да се гласува с машини, както е нормално и по-бързо и по-лесно и по-удобно”, каза той.

ЦИК за машинния вот: Нека ВАС прецени дали решението ни е било правилно

В Русе бюлетините тръгнаха към секциите в ранния следобед под полицейска охрана. По-рано изборните книжа са били предадени на всички 217 секционни комисии в Русе. Избирателите в общината са близо 137 хиляди души, а броят на отпечатаните бюлетини е с 10 процента повече от броя на гласоподавателите. И тук машините ще бъдат върнати

Милена Хинкова - председател ОИК-Русе, каза, че е разговаряла със служителите на МВР и машините са все още са в склада. „Някои са тръгнали да ги връщат от другите дирекции, нашите са все още тука, но вероятно ще отпътуват”, допълни Хинкова. 
 

Кърджали е една от областите, където в няколко населени места изборът е предрешен, защото кандидатът е само един.

Машините за гласуване и от Кърджали пътуват обратно към София. ОИК-Кърджали обясниха, че късно снощи са получили нареждане да не предават специализираната хартия за машините за гласуване. На територията на цялата област има достатъчно бюлетини за гласуване. 

В почти 289 населени места в Кърджали почти вече са си избрали кмет, защото кандидатът за поста е само един.

Село Лисиците за пръв път ще гласува за кмет. Там живеят 25 души. „За да стигнеш до Лисиците, не ти трябват четири колела, а крака”, казват местните. От цивилизацията ги дели най-дългия въжен мост в България и няколко километра пеша през гората. Още с първите си крачки в Лисиците ни посрещат Айше и Гюлфие. Две сестри, които всеки ден чакат гостите в селото, за да закрепят семейния бюджет. Хората искат от бъдещия кмет само едно – да им направи път. Засега там няма сграда на кметство.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК