Последваха осем подадени жалби към комисията

В петък Централната избирателна комисия взе решение да отмени машинното гласуване. Последваха осем подадени жалби към комисията. Първото ѝ заседание в изборния ден започна в 8.00 ч. На него бяха обсъдени първите сигнали и жалби за нарушения, които бяха определни като незначителни от Комисията. Например един от общинските кметове е агитирал за себе си на своята Facebook страница. 

В ЦИК са постъпили две жабли - от ОИК Съединение и от ОИК - Брегово, останалите сигнали са от компетентността на общинските избирателни комисии, каза Росица Матева, говорител на ЦИК. Тя изрази надежда, че отмяната на машинния вот няма да повлияе на изборния процес. 

 

Матева призова бюлетините да не бъдат поставяни една върху друга при отбелязване на вота, за да не се появяват знаци върху хартията, което може да направи бюлетините невалидни.Говорителят на ЦИК поясни, че трябва да се внимава и при поставянето на печатите върху бюлетините. Тя напомни как се гласува с хартия и призова членовете на избирателната комисия внимателно да отчитат гласовете, за да няма висок брой недействителни гласове.

 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК