Право на глас имат над 67 000 души

Нормално протича изборният ден в Кърджали. За кметския пост се борят 7 кандидати. Право на глас имат над 67 000 души. Жителите на Кърджали ще могат да направят своя избор в общо 69 секции.

На територията на почти 289 села в областта на практика избраха кмет още преди изборите, защото кандидатът за постът беше само един.

В града избирателната активност е малко над над 31% към 16:00 часа - около 21 000 души. Постъпилите сигнали за нарушения са два. Не са открити нередности.

В кърджалийското село Мост кандидатът за кмет е само един. Този феномен - шепа хора да избират кмет от един кандидат, е разпространен в областта след промените в изборния кодекс. А избирателната активност надмина 90%.

Само на няколко километра от Кърджали десетки села имат пълни избирателни списъци, но празни къщи. В Стражевци стрелките на часовниците са спрели още в миналия век, а целият живот на Реджеп минава в селото. Споделя, че в него живеят не повече от 20 души. "Заминаха, кой на Запад, кой в Турция. Трябва да гласувам, за да мога да споря. Нямаме кметство, сега е ловджийска квартира", обясни той. Не вижда надежда за родното си място. Иска само по-хубав път.

По документи има над 100 живущи по постоянен адрес, затова днес ще избират кмет. Кандидатът е само един - няма конкуренция. Само на 5 км разстояние пейзажът е същият. В Кокошане трудно някой се осмелява да говори за политика. Постоянните жители са шест, но с кандидат за кмет. Административната бройка на селото поддържат отдавна избягали в чужбина граждани. Гюзлеан живее в Истанбул, а в селото си почива. Гласува всяка година. Местен жител споделя, че около 40% от регистрираните се връщат да гласуват.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК