Изборният ден протича спокойно, заяви Матева

Общата избирателна активност до момента е 13,88%. Изборният ден започна нормално и протича спокойно към 11.00 ч. Молим всички граждани да отидат да гласуват, а кандидатите да оставят избирателите да упражнят своя вот спокойно. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

 

Тя съобщи, че това, което е постъпило като сериозен сигнал, е притеснението, че при гласуване е възможно да се остави отпечатък от едната върху другата бюлетина.

"ЦИК реши, че бюлетини, при които се откриват следи от черната лента или отпечатък, следва да бъдат отчетени като действителен глас", заяви тя.

Най-висока е активността в Община Болярово - 33,94%, а най-ниска - в Пловдив - 7,25%. Данни за следващата избирателна активност се очакват към 17 ч.

По данни на exit poll на „Галъп”, направен по поръчка на NOVA, избирателната активност в София е 7,9%, в Пловдив е 7,7%, във Варна е 10,2%. Най висока е избирателната активност в Благоевград - 18,2%. 

Досега в ЦИК са постъпили седем жалби. Най-много са тези за нарушения, извършени от секционните избирателни комисии, заяви Матева. Тя поясни, че тези сигнали се препращат към общинските избирателни комисии, тъй като те са компетентни да извършат необходимите проверки.

Жалбите се отнасят главно до неявили се членове на секционните избирателни комисии и недобри условия за работа. Има и жалби за агитация на кандидат-кметовете. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече гледайте във видеото.