Жена получи епилептичен пристъп и се наложи да ѝ бъде оказвана медицинска помощ

Сбъднаха се прогнозите за дълга нощ на броене на гласове и приемане на протоколи. В зала "Арена София" продължава тази дейност. Към 12 часа в понеделник, близо 16 часа след приключването на изборния ден, започна обработката на документите на последната комисия с номер 1640. 

Нощта мина сравнително спокойно. За хората беше осигурена вода и храна, както и легла, на които да подремнат. Жена, член на СИК, получи епилептичен пристъп около 2 часа през нощта и се наложи да ѝ бъде оказвана медицинска помощ. Състоянието ѝ обаче е стабилно. 

ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ: Вижте резултатите от местния вот в големите градове

Първите секционни комисии започнаха да идват малко преди 21 часа. Час по-късно, започна предаването на протоколи. А в 23 ч. първите членове на комисии излязоха с усмивка. 

"Щом сме първи. Нямахме грешки", заяви Пепа Петкова, секретар на 86 СИК. "Ние сме отличниците", посочи и Красен Йорданов, секретар на 86 СИК.

Но дори без грешка на комисиите отнемаше най-малко час, за да предадат документите. Препъни камъкът в документите се оказа познат - попълването на преференции.

А освен отличници се оказа, че има има и такива изпратени на поправка. И тази година най-често грешките бяха при записване на преференциите. Хората признаха - объркани са от многото документи за попълване. "За съжаление отново има грешки. Те са сборни. Не върви много бързо, с оглед на това, че протоколите са много, данните - също", подчерта Полина Витанова, ОИК София. По думите ѝ не са засечени такива грешки, които да променят изборния резултат. 

"Много е объркващо - цялата документация. Има много секции, където председателите не знаят какво да правят. Просто не знам защо се взимат тези хора, които не знаят какво да правят", оплака се един от членовете на СИК. 

А хартиеното гласуване обвиниха за бавното попълване и предаване на протоколи." Ако изборите бяха с машини, щеше да стане хем по-бързо, хем нямаше да има грешки", посочва Пламен Стоянов, 43 СИК "Сердика". 

След 6 часа сутринта - надеждата за по-бързо приключване дойде, когато документи предаде СИК с номер 1000 и залата избухна в аплодисменти. И секциите започнаха да предават протоколите си по-бързо и средно за час започнаха да преминават по 90 секции.

Рени Смилянска предаде последна след 12 на обяд, въпреки че не е имала грешки в документите. „Тези, които са със сгрешените протоколи, да се направи така, че да не се забавят тук, а ди ги върнат и да си чакат реда, за де не бързат”, призова тя.

Дълги опашки и припаднала жена имаше и в Пловдив. В града под тепетата регистрираха 10% недействителни бюлетини. Според секретаря на ОИК-Пловдив Калоян Сухоруков все пак е имало избиратели, които не са успели да се ориентират по какъв начин да попълнят бюлетината.

Предаването на протоколи в Петрич премина при високо напрежение. Заради съмнение, че изборите ще бъдат манипулирани от Общинската избирателна комисия, в залата нахлуха представители на политически партии, кандидати за кметове и общински съветници. След намесата на полицията Комисията спря работа за три часа. За случая е уведомена ЦИК и прокуратурата.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК