В тясна връзка сме със засегнатите страни, за да оценим и обсъдим възможните отражения от тази мярка, допълват от Комисията

Европейската комисия е уведомена за наскоро предприетата мярка от България по отношение на доставките на газ. В тясна връзка сме с България и останалите засегнати страни, за да оценим и обсъдим възможните отражения от тази мярка, заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с таксата за пренос на руски газ през нашата страна.

Напрежение между правителство и президентство заради таксата за пренос на руски газ (ОБЗОР)

По въпроса накъде ще бъдат насочени приходите от тази такса, говорителят посочи, че тъй като това е национална мярка, решението е на българските власти. Той посочи, че общоевропейските стъпки, свързани с вноса от Русия на горива, се приемат с единодушие от държавите в ЕС.

Говорителят отбеляза, че утвърдените досега санкции на ЕС предвиждат мерки срещу вноса от Русия на въглища и петрол, но не и на газ. ЕС си е поставил за цел възможно най-скоро да се отърве от зависимостта от вноса на руски изкопаеми горива, добави той.

Източник: Николай Желязков, БТА