Според секретаря на музея Илия Годев най-добрият фасул се избира от комисия и жури

Смолян е сред градовете, които ще се опитат да изберат кмет от втория път. В бобеното царство - село Смилян обаче, избират цар на боба.

"НИЩО ЛИЧНО": Кралицата на смилянския боб разкрива тайните на отглеждането му

Според секретаря на музея Илия Годев най-добрият боб се избира от комисия и жури, което включва агрономи, специалисти по хранене и съответно по маркетинг. "Големината на зърното и цветът имат значение. Дизайнът е направен така, че да ни позволява да разказваме историята на селището и традицията на отглеждане на тази специфична култура. Смилянският боб увира бързо. Ако е до един-два месеца след прибирането, отнема по-малко време приготвянето му. Ако, разбира се, е на възраст от два месеца, тогава е най-добре да го накиснете вечер, преди да го сготвите на другия ден", заяви той.

По думите му трябва да сменяте първата вода, за да нямате проблеми със стомаха.