Досегашният кмет Георг Спартански не можа да се пребори за трети мандат

С 30 процента преднина Плевен избра ново лице след дългогодишното управление на Георг Спартански, той не успя да се пребори за трети мандат. Лекарят Валентин Христов поема кормилото на града. Ако на първия тур разликата между двамата кандидати беше около процент, то на балотажа тя стана доста по-сериозна в полза на Христов. Според окончателните данни на ЦИК той печели вота с 63,62% срещу 33,51%.

Първият сблъсък между победител и победен беше в ефира на NOVA, минути след като избирателните секции затвориха врати. Георг Спартански атакува. Пред NOVA Валентин Христов обясни, че управлението му ще започне с щателна ревизия на старата власт, а амбицията му е да управлява прозрачно. Още в първите минути след края на изборния ден двамата опоненти си размениха остри реплики. Чуха се и обвинения за корпоративен вот. 

„Няма драма, макар че някои го приемаха като битка на живот и смърт и предприемаха всички възможни инсинуации, фалшификации и обиди, закопаваха децата и мен лично в гробищата. Тези, които считат, че за провеждането на един вот включително и корпоративен такъв, всеки отговаря за постъпките си”, каза Спартански. 

Валентин Христов отхвърли обвиненията, че е залагал на корпоративен вот. „Несериозно е, защото там има 136 души и едва ли те правят тази разлика от 30 процента, плюс това би било срамота като лекар от тази болница - ако колегите не гласуват за мен, тогава как ще убедя гражданите”, каза д-р Христов. 

Валентин Христов: Дадох надежда за плевенчани, те повярваха в мен и излязоха да гласуват

"Дадох надежда на плевенчани, те повярваха в мен и излязоха да гласуват. Това е резултатът. Плевен има доста проблеми и всички са важни. Трябва да работим за разрешаване на всичките. Първата ми работа ще бъде одит на общината, за да видим какво е състоянието ѝ. Така ще знаем какво да градим. От осем години градът не се е променял", заяви Христов.

"Нямам причини да се срамувам от нито един ден в моя 60-годишен живот. Правил съм всичко със сърце за Плевен, обичам този град. Уважавам нашите съграждани и ще продължа да работя за нашия град. Не е битка на война и смърт, но някои включиха всички инсинуации срещу мен. Не отвърнах на простащината, проведох позитивна кампания. Сигнализирали сме за корпоративен вот на двата тура", коментира Спартански.

Сериозна битка имаше и в селата в плевенско, в които кметът стана ясен от втория тур. Утрото след вота в Дисевица посрещат със смесени чувства, но със сериозни искания към новата власт. Хората искат да имат тоалетна на центъра, да има чешми, да е чисто. Други поискаха да имат барчета, салон, в който да се събират и да имат работни места. Жена поиска да има безплатни неща - за децата, да има дрешки, храна, месечни помощи. Самата тя не работи, а гледа 15 деца и внучета. ВИДЕО: Хората в Дисевица разказват , че са забравени от всички. За това са песимисти, че след изборите ще видят промяна. Друг жител на селото казва, че за тези 12 години не е видял да се направи нещо за това село, а изборите там се печелят с измама, заплахи и страх. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК