Евродепутатът Емил Радев организира събитието по темата

България е готова за Шенген, но не получава зелена светлина по политически и икономически причини. Това беше изводът от конференцията в Брюксел за присъединяването ни към пространството, организирана от евродепутата Емил Радев.

Правителството се надява през декември Австрия да промени отрицателното си мнение по въпроса. Самата конференция се проведе точно една година, след като граничният полицай Петър Бъчваров от Елхово беше застрелян на българо-турската граница. 

Мария Габриел за членството ни в Шенген: За по-малко от 5 месеца са проведени 318 срещи и над 100 конференции

"Неизбежно се засилва впечатлението, че за съжаление, правилата на играта не важат еднакво за всички държави членки. Не един път ЕК и ЕП дадоха категоричен знак на Съвета, че процесът по присъединяване към Шенгенското пространство трябва да стане час по-скоро", заяви Емил Радев.

Икономисти: Включването на България в сивия списък за пране на пари ще има и финансово отражение

"Чуваме от хубави кабинети, и удобни сгради, че се справяме отлично, но накрая чуваме нелогичен отговор към приемането. Аз не разбирам от политика, вероятно в политиката това е позволено, в нашата работа не е", заяви Антон Златанов, директор на ГД "Гранична полиция". 

"Уверявам ви, че българската прокуратура ще продължава да мобилизира целия си капацитет за постигането на общите ни цели", каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.